Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:12 23 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Mihu îi cere premierului, să prezinte ce strategie Guvernului în privinţa mamelor minore

ro

27 Mar, 2019 00:00 625 Marime text
Senatorul social-democrat de Constanța, ştefan Mihu a adresat o interpelare premierului Viorica Dăncilă, prim-ministrul României dar si miniștrilor Educației Naționale, Sănătății și Muncii și Justiției Sociale.

Obiectul interpelării îl reprezintă dimensiunile alarmante ale fenomenului mamelor minore din România.
„În ultimii ani, România s-a situat și continuă să se situeze, din păcate, pe o nedorită poziție „fruntașă” la nivel UE, în ceea ce privește fenomenul „mamelor minore”. Astfel, potrivit Eurostat, țara noastră ocupă primul loc, pe plan UE, cu circa 12,3%, în ceea ce privește femeile aflate la prima naștere, care sunt minore. Cifrele respective sunt completate și de statisticile la nivel național, cu referire directă la informațiile furnizate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia, la nivelul anului 2017, dintr-un total de circa 19.000 de fete, devenite mame până la împlinirea vârstei majoratului, aproape 700 nu împliniseră încă 15 ani.

Fenomenul comportă o complexitatea socială deosebită, implicând atât grave lacune în asistența medicală de specialitate oferită în unele dintre satele și comunele țării sau în localități situate în zone defavorizate, coroborată cu lipsa unei educații sexuale adecvate în școli, inclusiv în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală. La aceste aspecte, se poate adăuga excluziunea socială, la care sunt supuse, nu de puține ori, foarte tinerele mămici, alături de alte aspecte de ordin social, deosebit de dureroase, decurgând direct din fenomenul „mamelor minore”, precum abandonul școlar și deturnarea profesională a tinerelor fete. Nu în ultimul rând, ne confruntăm cu incidenta sporită a copiilor abandonați în maternități, creșe sau alte instituții, măsura la care recurg, din lipsa de mijloace de întreținere, nu puține dintre adolescentele aflate în asemenea situații” – a susţinut senatorul în cadrul interpelării.

Mihu îi cere premierului, să prezinte ce strategie are în vedere la nivelul Executivului și ce măsuri concrete sunt considerate de către instituțiile naționale abilitate în vederea stopării urgente a fenomenului social profund îngrijorător prezentat.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii