Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:28 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Mihu, de la PSD, interpelare în legătură cu proiectul „Plaja terapeutică“

ro

14 Mar, 2018 00:00 778 Marime text
Senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu a trimis o interpelare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, şi ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în care solicită poziţia executivului în legătură cu proiectul „Plaja terapeutică“, singura plajă pentru persoanele cu dizabilităţi.
 
Vă reamintim că proiectul, iniţiat de ONG-ul Asociaţia Centrul de Autism „Marea Neagră“, de un real impact social, a fost blocat după ce Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a decis să scoată la licitaţie sectorul de plajă alocat iniţial. „În luna aprilie a anului trecut, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) a decis să răspundă numeroaselor solicitări privind amenajarea unui sector de plajă care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi şi a avansat propunerea realizării unui parteneriat public-privat în domeniu. În acest sens, în mai 2017, ABADL a aprobat alocarea unei zone de plajă într-un sector neaglomerat pentru realizarea proiectului. Demersul a fost susţinut activ de numeroşi cetăţeni, care, în scopul strângerii de fonduri şi însufleţiţi de dorinţa de a ajuta persoanele cu dizabilitaţi, s-au implicat direct în promovarea proiectului, inclusiv prin practicarea joggingului, timp de 24 de ore, pe o plajă din Mamaia. Ca o consecinţă directă a acestor eforturi lăudabile, proiectul a fost pus în practică şi, pentru o scurtă perioadă, spre sfârşitul sezonului estival, un număr semnificativ de copii cu dizabilităţi s-au putut bucura de accesul la plajă şi la activităţile educative aferente.
 
În context, aş dori să menţionez că toate cheltuielile cu amenajarea şi darea în folosinţă a sectorului de plajă pentru persoanele cu dizabilităţi au fost suportate de un ONG, respectiv Asociaţia Centrul Terapeutic «Marea Neagră» de Sprijin al Persoanelor cu Autism (ACTMNSPA), şi nu s-au folosit bani de la buget. În plus, potrivit estimărilor ACTMNSPA, în condiţiile continuării acestui proiect, peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale şi însoţitori ar putea beneficia, pe durata a trei luni de sezon estival (iunie, iulie, august), de facilităţile unei asemenea zone speciale de relaxare“, susţine Mihu, în cadrul interpelării.
 
Acesta a subliniat necesitatea unui astfel de proiect dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi a atras atenţia asupra importanţei implicării statului în protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Senatorul constănţean a anexat la interpelare şi memoriul primit în februarie 2018, la Biroul Senatorial, din partea Asociaţiei Centrul Terapeutic „Marea Neagră“ de Sprijin al Persoanelor cu Autism.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii