Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:43 02 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Chițac a „revenit“ printre noi! Abia acum a aflat cum s-au pierdut fondurile europene pe proiectul „Parc Arheologic Constanța“

ro

01 Mar, 2018 00:00 1758 Marime text

Într-o amplă postare pe pagina sa de socializare, senatorul independent Vergil Chițac face o prezentare a importanței fondurilor europene și a cuantumului acestora, de care beneficiază toți membrii UE, inclusiv România.
 
„Neîndoielnic, fondurile europene nerambursabile au reprezentat un ajutor bine-venit în reducerea disparităților dintre țara noastră și Europa occidentală. Prezint câteva cifre care-i pot convinge și pe cei mai anti-europeniști, dacă mai au un dram de rațiune.
 
În perioada 2007 - 2017, România a primit de la Uniunea Europeană 43 de miliarde de euro și a contribuit la bugetul european cu 14,5 miliarde de euro. Prin urmare, un plus de 28,5 miliarde de euro. Acești bani, împreună cu accesul la cea mai mare piață liberă și cu investițiile străine, au dus la dublarea PIB-ului, la diminuarea șomajului până la nivelul de 3,6%, au crescut salariile, productivitatea muncii, iar exemplele ar mai putea continua.
 
Absorbția fondurilor europene este un semnal pozitiv și pentru investitorii străini care văd un semn al debirocratizării și diminuării corupției. Derularea proiectelor finanțate din bani europeni înseamnă un proces de achiziții mai bun și mai transparent, o abordare coerentă a dezvoltării naționale și locale, pe scurt, o administrație mai profesionistă. Teorema ce decurge de aici este că cele două merg mână în mână, unde sunt proiecte europene sunt și investiții străine și reciproc.
 
Din această perspectivă, aduc în atenție ceva care este amar și sugestiv în același timp, pentru ceea ce a însemnat absorbția fondurilor europene în orașul nostru, proiectul numit Parcul Arheologic din Constanța. Ceea ce s-a întâmplat în acest caz este demonstrația cea mai elocventă a teoremei de mai sus“, scrie parlamentarul.
 
Studiul de caz ales de Vergil Chițac pentru a prezenta modul defectuos prin care s-a reușit pierderea fondurilor europene la Constanța este proiectul „Achiziție execuție lucrări aferente obiectivului de investiții «Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanța»“, demarat în vara anului 2015. Pentru derularea proiectului cu finanțare europeană, Primăria Constanța a organizat o procedură de achiziții publice pentru atribuirea contractului.
 
„Inițial, licitația a fost câștigată de Mobitom SA, în asociere cu SC Pomacost SA. Mobitom și Pomacost sunt societăți despre care presa a relatat ca fiind din cercul de influență al șefilor din Primăria Constanța. Finanțarea europeană s-a pierdut pe fondul unei contestații făcute de competitorii grupului de firme câștigătoare. În ianuarie 2016, instanța a cerut Primăriei să reia procedura de achiziție. Din cauza acestei contestații, termenul de execuție a fost depășit și a fost pierdută finanțarea de 15.576.652 de lei din bani europeni. Cum proiectul era demarat, a trebuit să fie continuat, evident că pe banii noștri, astfel încât, pe data de 18.11.2016, Primăria a încheiat contractul cu noul câștigător al lucrării, care este, nicio surpriză, aceeași Mobitom SA în asociere, bineînțeles, cu Pomacost.
 
Termenul de finalizare era martie 2017. Dar surpriză! Proiectul a trebuit să fie refăcut pentru că preluarea apei pluviale de către rețeaua de canalizare RAJA nu era dimensionată pentru volumul ce provenea de la fântânile arteziene din parc. Este de prisos să vă amintesc că nici până azi nu este gata acest părculeț. Toată lumea vede. Termenul de finalizare este noiembrie 2018“, notează parlamentarul.
 
În final, senatorul Vergil Chițac, trage și câteva concluzii. „Primăria Constanța a început de patru ani să reamenajeze un părculeț de câteva hectare, printr-un proiect finanțabil din fonduri europene, și nu l-a terminat nici acum. Asta da performanță administrativă! S-a pierdut finanțarea europeană de aproximativ 15,5 milioane de lei, pentru că licitația de adjudecare a lucrărilor a fost anulată de instanță, iar proiectul a ieșit din termen. Întâmplător sau nu, câștigătorii licitației anulate erau un consorțiu de firme care s-au îmbogățit din contracte cu Primăria, adică din banii noștri.
 
Pentru că parcul trebuia terminat, s-a licitat încă o dată și cine credeți că a câștigat? Evident, același consorțiu de firme. Oare nu s-a dorit să nu accesăm banii europeni pentru că ei nu se pot fura și, nu-i așa, vine OLAF-ul? Și acum, concluzia finală. Ce am avut noi până acum și ce avem în Constanța? Nici fonduri europene, nici investiții străine. În clasamentul reședințelor de județ, în funcție de fondurile europene atrase pe cap de locuitor, figurăm pe un rușinos loc 37 din 41 de orașe. Am avut și avem, în loc de Parcul Arheologic din Constanța, Parcul Arheologic «Constanța»!“, conchide senatorul. 

Totul are o explicație. Chițac nu renunță la proiectul său de a deveni primarul Constanței? 

Așa cum menționam la începutul acestui an, senatorul Chițac încearcă să se reinventeze ca pretendent la Primăria Constanța. Și-a înființat Asociația „Constanța Altfel“, prin intermediul căreia a început să solicite instanțelor constănțene suspendarea executării mai multor acte administrative emise de Consiliul Local Municipal. Președintele asociației este senatorul Vergil Chițac, iar ONG-ul are cinci fondatori și reprezintă și se dorește a fi, cel mai probabil, rampa de relansare a fostului candidat al PNL la Primăria Constanța pe scena politică locală.

Vă reamintim că, pe 14 septembrie 2017, Vergil Chițac a demisionat din calitatea de membru al PNL și a rămas senator independent. El va lansa în următoarele săptămâni, alături de colaboratorii săi, o platformă politică locală, care va avea o orientare de centru-dreapta și care se adresează inclusiv nemulțumiților din PNL Constanța.

Citește și:

Senatorul Chițac se reinventează ca pretendent la Primăria Constanța Asociația „Constanța Altfel“ atacă în instanță PUZ-urile controversate! (document)

Proiectul revizuit pentru Pasajul Cumpenei își așteaptă avizele Finalizarea lucrărilor de la Parcul Arheologic, scoasă la negociere

Proiect european pierdut. Parcul Arheologic, reabilitat pe banii constănțenilor! Trei milioane de euro pentru Mobitom și Pomacost! (galerie foto)

Constanța. Ați mai fost prin Parcul de la Primărie? Am fost noi. Iată cum arată. Umbrare, foișoare, bănci noi, aparate de fitness, locuri de joacă (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii