Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil

ro

12 Mar, 2024 14:35 583 Marime text


Deputaţii au aprobat un proiect de lege care vizează înfiinţarea Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil, în vederea îmbunătăţirii procesului de soluţionare a contestaţiilor care vizează propunerile Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau ale comisiilor zonale, precum şi pentru eliminarea unor incompatibilităţi în care se pot afla membrii acestor comisii.

Potrivit proiectului, autorităţile administraţiei publice pot aproba desfiinţarea unor componente fără valoare culturală.

Prin excepţie de la prevederile legii, autorităţile administraţiei publice care au atribuţia de a emite/aviza autorizaţia de construire sau de desfiinţare, respectiv de a aproba/aviza documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism pot autoriza, aproba sau aviza, după caz, desfiinţarea unor componente, elemente de construcţie şi corpuri, atunci când acestea sunt nocive sau fără valoare culturală, în condiţiile legii.

Identificarea componentelor, elementelor de construcţie şi corpurilor menţionate se face prin documentaţia tehnică, de amenajarea teritoriului sau de urbanism, după caz, avizată de Ministerul Culturii, direct sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia, cu respectarea legislaţiei în vigoare, elaborată în baza studiilor de fundamentare prevăzute de proiect, potrivit unui alt amendament.

În vederea aplicării prevederilor menţionate în proiect se aprobă, prin ordin al ministrului Culturii, norme metodologice privind elaborarea studiilor de fundamentare privind evaluarea resursei culturale a imobilelor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii