Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Satul Culmea, la un pas de înfiinţare

ro

29 Mar, 2011 01:59 4150 Marime text
Chirila_culmea_Constantin_Chirila_01.jpgPentru înfiinţarea satului Culmea mai este nevoie doar de promulgarea legii în acest sens. Iniţiativa legislativă a deputatului PDL Constantin Chirilă privind înfiinţarea satului Culmea prin reorganizarea oraşului Ovidiu a trecut de toate etapele premergătoare unui astfel de demers. Pe 9 martie, Senatul a adoptat propunerea legislativă cu 75 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Arătam într-o ediţie anterioară că între DN 2A şi drumul spre Medgidia există un drum judeţean pe care sunt situate grupurile sociale Nazarcea şi Culmea. În 1989, pentru a transforma comuna Ovidiu în oraş, Ceauşescu a „rupt" grupul social de Nazarcea, care se afla pe raza administrativ-teritorială a comunei Poarta Albă, şi l-a transferat în administrarea oraşului Ovidiu. Deşi pe hartă cele doua aşezări despre care vorbim nu există, acolo locuiesc aproximativ 1.300 de persoane, care au o familii, muncesc şi îşi cresc copiii. Toţi cei care au contribuit la construirea acestor aşezări îşi doresc să scape de titulatura de „grup social", pentru ca autorităţile să poată face ceva pentru ei. Iniţiativa a fost susţinută de la bun început şi de primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, acesta fiind de fapt un obiectiv mai vechi al edilului.

Pe 21 iunie 2009, a avut loc un referendum local, în urma căruia din cei 511 participanţi la vot, 490 au răspuns favorabil înfiinţării satului Culmea.

Deputatul Constantin Chirilă a înregistrat această iniţiativă la Parlament la începutul anului 2010. Proiectul de lege, susţinut şi de senatorul PDL Mircea Banias, a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 23 martie 2010, fiind apoi înaintat la Senat. În tot acest răstimp, iniţiativa legislativă a trecut prin mai multe comisii spre avizare. Pe 6 decembrie 2010, a fost înaintată în plenul Senatului, iar pe 9 martie a.c. a fost adoptată de Senat cu 75 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Potrivit celor declarate de deputatul constănţean Constantin Chirilă, hotărârea privind înfiinţarea satului Culmea ar putea fi publicată zilele acesta în Monitorul Oficial al României. Primele demersuri care se vor face imediat după apariţia acestui act ţin de cât de repede se va mobiliza autoritatea locală din Ovidiu. „Se va lua act de această decizie a Guvernului, iar primul lucru care se va face este întocmirea de acte populaţiei, pentru că aceştia nu au documente. Trebuie să se pună şi însemne specifice la intrarea şi la ieşirea din sat", ne-a mai spus deputatul Chirilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii