Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răspunsul ANI - viceprimarii pot rămâne şi consilieri locali! (document)

ro

24 May, 2017 00:00 5073 Marime text
Zilele acestea, a apărut în spaţiul public informaţia că Parlamentul a adoptat recent o lege prin care li se interzice viceprimarilor să fie în acelaşi timp consilieri locali. Actul normativ la care se face referire este Legea nr. 87/2017 pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
 
În Monitorul Oficial nr. 313, din 2 mai a.c., a fost publicată Legea 87/2017, care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiilor publice, bulversând oarecum administraţiile locale. Şi asta pentru că au fost modificate unele articole privind incompatibilităţile aleşilor locali. Astfel, articolul 87 din Legea 161/2003, potrivit căruia „funcţia de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de consilier local (...)“, s-a modificat astfel: „Funcţia de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: funcţia de consilier local (...)“. Noutatea modificării legislative este introducerea noţiunii de „exercitare“, dar aceasta se bate cap în cap cu cel mai important act normativ ce reglementează situaţia aleşilor locali - Legea 215/2001 a administraţiei publice locale (lege organică).
 
Prefectura Constanţa a solicitat clarificări Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la acest subiect. Acelaşi lucru l-a făcut şi deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu. El a primit un răspuns de la ANI, care apreciază că nu există motive de incompatibilitate (vezi secţiunea „Documente“!), astfel încât viceprimarii îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia însă de remuneraţie în baza acestui statut. Durata mandatului constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii