Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă privind interzicerea accesului la demnităţi şi funcţii publice pentru cei care au făcut parte din structurile regimului comunist

ro

07 Jan, 2024 11:27 767 Marime text


O propunere legislativă privind interzicerea accesului la demnităţi şi funcţii publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist se află în dezbatere publică, la Camera Deputaţilor, Senatul fiind forul decizional.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale, cu modificările şi completările ulterioare, este iniţiată de deputatul PNL Florin Roman.

Potrivit proiectului, persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al României fac o declaraţie pe propria răspundere, conform unui model prevăzut într-o anexă care face parte integrantă din proiect, în sensul că nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Declaraţiile pe propria răspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, în termen de 24 de ore de la înregistrare, le înaintează Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Conform propunerii, "nu pot candida pentru funcţia de preşedinte al României persoanele care, la data depunerii candidaturii, au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist, respectiv: foştii membri ai Comitetului Central şi ai Comitetelor Judeţene ale Partidului Comunist Român sau ale Partidului Muncitoresc Român; foştii ofiţeri şi agenţi din aparatul securităţii sau din serviciile de contrainformaţii ale armatei; lucrătorii sau colaboratorii Securităţii faţă de care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă".

Persoanele care candidează sau au fost alese sau au fost numite într-o serie de demnităţi sau funcţii prevăzute de OUG 24/2008, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere în sensul că nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea acestor calităţi se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţile sau funcţiile respective, inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Proiectul mai prevede că "nu pot candida pentru aceste funcţii nici persoanele care, la data depunerii candidaturii, au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist".

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Mii de elevi și minori recrutați, ca surse, de fosta Securitate. CNSAS cere o anchetă pe baza actelor doveditoare (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii