Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Președintele CJC, Mihai Lupu, a demisionat din toate funcțiile politice și s-a suspendat din PNL Constanța

ro

22 Jun, 2023 11:20 7452 Marime text





În această dimineață, președintele CJC, MIhai Lupu a înaintat la secretariatul organizației județene a PNL Constanța demisia din funcția de vicepreședinte al Biroului Politic Județean și o solicitare de suspendare din partid.

Informația ne-a fost confirmată de secretarul general al PNL Constanța, Marian Crușoveanu.

Crușoveanu a precizat pentru ZIUA de Constanța că în atenția Biroului Permanent Județean al PNL se afla oricum în analiza activitatea desfășurată de MIhai Lupu în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța  în contextul acuzațiilor care i se aduc de către procurorii DNA, care aduc prejudicii de imagine formațiunii liberale.

Din informațiilor noastre, Mihai Lupu ar fi fost din nou la DNA ieri, 21 iunie a.c. împreună cu avocatul pentru a depune probele la dosarul instrumentat de către procurorii constănțeni.

Statutul PNL clarifică situațiile în care un membru poate fi suspendat!

Suspendarea din partid, măsură la care a apelat președintele CJC nu își găsește echivalent în statutul PNL, consultat direct de pe www.pnl.ro.

La art 23, din secțiunea 3B care tratează pe larg situațiile în care un membru PNL își pierde calitatea, arată că, autosuspendarea intervine în situația în care membrul vizat ocupă o funcție publică incompatibilă cu calitatea de membru de partid și se poate suspenda doar pe perioada deținerii funcției publice.






La capitolul 3E „Sancțiuni" din statutul PNL, se arată că membrilor PNL li se poate aplica suspendarea pe anumite termene a prerogativelor sau funcțiilor deținute funcție de gravitatea faptelor, potrivit statului și Codului Etic al partidului iar în cazul în care un reprezentat al PNL care deține o funcție publică în administrația publică locală sau centrală împotriva cărora a început urmărirea penală se procedează la retragerea sprijinului politic. Sancțiunea va fi aplicată de forul statutar competent.




Menționăm că până în acest moment, conducerea PNL Constanța nu a făcut nicio precizare dacă acțiunea președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu este statutară. Vom reveni când vom avea un punct de vedere oficial.

Reamintim, Mihai Lupu, președinte al Consiliului Județean Constanța, este urmărit penal de DNA Constanța, pentru luare de mită! Tot în prezenta cauză, Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport, este suspectat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dar și de luare de mită.
 
În continuare, Petrică Adrian Constantin, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța, este suspectat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Asta în timp ce Adrian Roșu, funcționar public în cadrul primăriei orașului Mangalia, județul Constanța, este suspectat de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și de luare de mită.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
„În perioada martie – aprilie 2023, suspecții Chelariu Ermil, Constantin Petrică Adrian și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis unui om de afaceri accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale, etc.), care i-ar fi permis acestuia să câștige mai multe licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
 
Pentru „ajutorul” acordat în maniera de mai sus, suspecții Lupu Mihai, Chelariu Ermil și Roșu Adrian ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite, necuantificate până în prezent, constând în furnizarea de plante decorative și ornamentale precum și lucrări de amenajare și irigare a grădinilor.
 
Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.


UPDATE: La câteva ore distanță, președintele CJ își explică gestul, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Iată ce a scris Mihai Lupu:

„Dragi prieteni și colegi, Cu un amestec de tristețe și hotărâre, doresc să vă împărtășesc o veste importantă. Astăzi am decis să-mi prezint demisia din funcția de vicepreședinte al Organizației Județene PNL Constanța.

O decizie deloc ușoară, pe care m-am văzut obligat să o iau, având în vedere angajamentul meu ferm față de obiectivele și valorile partidului.

În lumina circumstanțelor actuale, care mă regăsesc implicat într-un dosar investigat de către DNA, cu suspiciuni de corupție, și având în vedere dorința mea de a nu afecta imaginea și activitatea partidului nostru, am considerat că este potrivit să mă retrag și să îmi depun demisia. În același timp, am solicitat suspendarea mea din calitate de membru al PNL, până la finalizarea cercetării, ca o măsură precaută, pentru a respecta procesul legal și a evita orice interferențe în desfășurarea justiției. Subliniez că sunt nevinovat și îmi doresc ca acest pas să demonstreze faptul că prioritățile mele sunt corectitudinea și integritatea.

În pofida acestor evenimente, vă asigur că activitatea mea la CJC rămâne focusată pe nevoile cetățenilor județului, primăriilor și tuturor celor pe care îi reprezint. Mizez, în continuare, pe încrederea și suportul colegilor mei, deoarece dezvoltarea județului Constanța și finalizarea cu succes a proiectelor pe care ni le-am asumat rămân prioritățile mele principale",  a scris Mihai Lupu pe pagina sa de Facebook.

PRECIZĂRI

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Oficial de la DNA Șeful CJC, Mihai Lupu , urmărit penal pentru luare de mită! În cauză sunt cercetați și funcționari de la primăriile Năvodari și Mangalia

Mihai Lupu, președintele ales al Consiliului Județean Constanța. CV și declarație de avere

 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii