Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:06 24 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul a emis ordine de încetare a mandatelor de aleşi locali pentru trei liberali Cine devine consilier judeţean după ce Cristy Băisan şi-a pierdut mandatul? (galerie foto)

ro

24 Jun, 2017 00:00 3848 Marime text
Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Viorel Nicolaescu, a emis, ieri, ordine de încetare a mandatelor de aleşi locali pentru un consilier judeţean şi alţi doi aleşi în Consiliul Local Municipal Constanţa, toţi trei aleşi pe listele Partidului Naţional Liberal (PNL), motivul fiind pierderea calităţii de membri ai acestui partid politic. 

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Adrian Nicolaescu, ordinele au fost emise în baza sesizărilor depuse de Filiala Teritorială Constanţa a PNL pentru consilierul judeţean Remus Cristy Băisan şi consilierii municipali Horia Caliminte şi Romeo Caius Rezeanu. „Ca urmare a pierderii calităţii de membri ai partidului politic pe a cărui listă au fost aleşi, locurile de consilier judeţean, respectiv locali se declară vacante (...). Prezentele ordine pot fi atacate în faţa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile şi în termenele Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare“, spune Adrian Nicolaescu.
 
Organizaţia municipală Constanţa a Partidului Naţional Liberal a decis, la începutul acestei luni, retragerea sprijinului politic şi excluderea din partid a consilierilor locali Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte, precum şi a consilierului judeţean Remus Cristy Băisan.
Vă reamintim că retragerea sprijinului politic şi excluderea celor trei consilieri din Partidul Naţional Liberal au fost propuse de Comisia de Anchetă constituită la nivelul Filialei PNL Constanţa pentru analizarea activităţii aleşilor locali.
 
Biroul Politic Local al PNL Constanţa a luat act de raportul comisiei şi a votat pentru retragerea sprijinului politic şi excluderea din PNL, în toate cele trei situaţii. Concluzia comisiei a fost că Romeo Rezeanu, Horia Căliminte şi Remus Cristy Băisan au încălcat în mod repetat prevederile Codului Etic, ale Regulamentului şi ale Statului Partidului Naţional Liberal. Imediat, membrii Biroului Politic Judeţean al Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, reuniţi în şedinţă, au votat în unanimitate, prin vot secret, excluderea consilierilor locali Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte, dar şi a consilierului judeţean Remus Cristy Băisan, ca urmare a încălcărilor repetate ale prevederilor Codului Etic, ale Regulamentului şi ale Statutului Partidului Naţional Liberal, cu precizarea: cazul consilierului judeţean Remus Cristy Băisan va fi supus validării membrilor Colegiului Director Judeţean al PNL Constanţa.
 
Între timp, membrii Comitetului Director Judeţean al Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal au decis, tot prin vot secret, excluderea din Partidul Naţional Liberal a consilierului judeţean Remus Cristy Băisan, cu 43 de voturi „pentru“, patru voturi „împotrivă“ şi un vot nul. În baza acestor hotărâri, organizaţia PNL Constanţa s-a grăbit să înregistreze la Prefectura Constanţa solicitarea de vacantare a mandatelor de consilieri ale celor trei, ca urmare a excluderii din partid. 

Căliminte şi Rezeanu au atacat excluderile la Comisia de Arbitraj  

În această săptămână, consilierii locali municipali Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte au depus contestaţii la decizia BPJ al PNL de excludere din partid la Comisia de Arbitraj Judeţeană. Ulterior, susţin aceştia, indiferent de răspunsul primit pe plan local, se vor adresa şi Comisiei de Arbitraj de la nivel naţional. „Dacă şi acest for menţine sancţiunea de excludere, abia apoi PNL ar fi trebuit să depună solicitarea de încetare a mandatelor la Prefectură“, ne-a declarat Romeo Rezeanu.
 
Tocmai pentru că nu înţelege graba cu care PNL Constanţa vrea să-i lase fără mandate, Rezeanu a înregistrat, la rândul său, la Instituţia Prefectului, o contestaţie prin care explică faptul că se află într-un proces intern de atacare a excluderii. Prefectul Adrian Nicolaescu a precizat că această contestaţie depusă de Rezeanu are ca obiect o procedură internă care poate dura mai mult de 30 de zile, termenul legal până la care Instituţia Prefectului trebuie să constate încetarea mandatelor. Prin urmare, rămâne ca Rezeanu şi Căliminte să-şi continue demersurile în cadrul partidului.

Precizăm că, până la această oră, consilierul judeţean Remus Cristy Băisan nu a contestat excluderea din PNL.

Costel Stanca, viitor consilier judeţean  

Potrivit conducerii PNL, Constanţa, decanul Facultăţii de Navigaţie şi Transport Naval din cadrul Universităţii Maritime din Constanţa, Costel Stanca, este cel care îi va lua locul în Consiliul Judeţean lui Cristy Băisan. Stanca a mai candidat din partea PNL Constanţa şi pentru un mandat de senator în Parlamentul României.
 
Conform declaraţiei de avere din 18 octombrie 2016, Stanca deţine trei terenuri intravilane în Constanţa (659 mp), două case de locuit în Constanţa, una de 134 mp, dobândită în 2013, şi alta de 111 mp, dobândită în 2010. Nu deţine bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.

Stanca are active financiare la firma Atlas Consulting SRL, în valoare de 40.990 de lei, iar în ceea ce priveşte datoriile, are două credite cu valoarea totală de 123.700 de lei, scadente în 2035. În calitate de decan la UMC, Costel Stanca a încasat, în anul fiscal încheiat, 137.813 lei, iar pe dividendele de la societatea Atlas Research SRL, unde este asociat unic, a luat 109.502 lei.

Conform declaraţiei de interese, acesta este preşedintele a trei asociaţii: Asociaţia Absolvenţilor Universităţii Maritime din Constanţa, Asociaţia „Centrul Naţional de Promovare a Transportului Intermodal“ şi Asociaţia „Cavalerii de Mangalia“. De asemenea, decanul este membru al American Society for Quality şi al Ligii Navale Române. În privinţa supleanţilor care vor intra în Consiliul Local Municipal, în acest moment, conducerea PNL spune că nu a luat deocamdată o decizie. Vom reveni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii