Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeti de seama la Cumpana, de Ziua Etniei Tatare

ro

15 Dec, 2009 01:38 1558 Marime text
cumpana.jpgZiua Etniei Tătare din România a fost sărbătorită şi la Cumpăna. Duminică, 13 decembrie, la Casa de Cultură, au fost prezenţi reprezentanţii acestei etnii, pentru a sărbători alături de tătarii din localitate.

Deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), Aledin Amet, Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele UDTTMR, Varol Amet şi alţi reprezentanţi ai etniei au fost primiţi la Cumpăna de către primarul Mariana Gâju. Oaspeţii au fost întâmpinaţi într-o atmosferă de sărbătoare, în toiul colindelor şi paradei de tradiţii şi obiceiuri caracteristice sărbătorilor de iarnă incluse în programul Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „După datina străbună". După ce au asistat împreună la spectacol, Mariana Gâju le-a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţa lor în mijlocul comunităţii din Cumpăna, într-o zi cu semnificaţie importantă pentru reprezentanţii etniei tătare. „Legea românească ce stipulează consfinţirea zilei de 13 Decembrie drept sărbătoare a Comunităţii Tătare din România este un fapt unic în lume, ceea ce demonstrează, încă o dată, climatul de toleranţă şi de bună convieţuire de care au parte comunităţile etnice din ţara noastră", a declarat primarul Mariana Gâju. Pe scena Casei de Cultură Cumpăna a urcat ansamblul de dansuri turceşti „Kardelen" din localitate, care a susţinut un spectacol artistic, spre încântarea oaspeţilor, dar şi a locuitorilor comunei.

Ziua Etniei Tătare din România a fost stabilită prin lege, pe 13 Decembrie, printr-un proiect iniţiat de către deputatul UTTMR, Aledin Amet. Această dată are o semnificaţie importantă pentru tătarii crimeeni. Pe 13 decembrie 1917 şi-a început lucrările Congresul Naţional al Tătarilor Crimeeni. În timpul acestuia s-a aprobat Constituţia şi s-a proclamat Republica Populară Crimeea. În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Congresul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 de deputaţi, între care se aflau şi patru femei. Pe 26 decembrie a fost proclamată Republica Democrată Tătară Crimeea. La conducerea tinerei Republici a fost ales Numan Celebi Cihan, unul dintre liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni. Această republică a avut însă, o existenţă extrem de scurtă. Bolşevicii, sub pretextul unei întâlniri pentru o alianţă l-au arestat pe Numan Celebi Cihan şi l-au executat. De menţionat că această Republică a Tătarilor Crimeeni se înscrie în istoria lumii ca fiind prima republică din lumea turcică şi islamică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii