Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:38 21 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O petardă electorală“ Senatorul Chiţac, despre proiectul primarului de tehnologizare şi modernizare a reţelelor de distribuţie a energiei termice

ro

05 Aug, 2019 00:00 1122 Marime text

Senatorul de Constanţa Vergil Chiţac cataloghează promisiunile primarului Decebal Făgădău privind tehnologizarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie primară a energiei termice drept o „petardă electorală“. „«Vom face… vom dezvolta… vom avea... primăria doreşte să investească... va propune... vom cumpăra... vom realiza un proiect prin care să atragem fonduri europene... preţul va scădea, vom dimensiona corect... vor fi cumpărate... vor fi făcute». Ce nu ne spune primarul este ce au făcut, ce au realizat, cât au investit şi mai exact cum stau cu promisiunile făcute în 2016... Lista e lungă şi mai nimic nu e bifat.
 
Cât priveşte subiectul termiei, dacă e vorba de fonduri europene, proiecţia e de câţiva ani... ca să nu-l întrebăm anul viitor de ce nu a făcut-o. Mai departe... de unde ştiţi care e cea mai bună variantă? Poate că transformarea punctelor termice în microcentrale de cartier e mai rentabilă decât să reabilităm sute de km de conducte scormonind tot oraşul. De unde ştiţi că se va ieftini preţul de transport cu 50%? Aveţi studii de impact sau aţi scos-o din puţul gândirii voastre?
 
Şi, nu în ultimul rând, totul e de un cinism fără margini. Adică voi aţi băgat CET-ul în faliment pentru că nu le-aţi plătit datoria de sute de milioane de lei şi tot voi vreţi să le cumpăraţi distribuţia? Ei nu au putut să se modernizeze şi să ieftinească gigacaloria pentru că nu le-aţi plătit datoriile şi voi faceţi acum pe salvatorii constănţenilor? Nu e decât o petardă electorală... începe seria de promisiuni şi abureli care sper să nu mai prindă. Cred că masca a picat şi constănţenii v-au văzut adevărata faţă. Dacă îi mai păcăliţi o dată, înseamnă că nu sunt victime, ci complici!“, afirmă senatorul Vergil Chiţac.
 
Vă reamintim că primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat că va propune Consiliului Local Municipal să investească în tehnologizarea şi modernizarea reţelelor de transport. Primul pas va fi preluarea/cumpărarea reţelei de transport agent termic în vederea modernizării, aflată astăzi în proprietatea Electrocentrale SA şi generatoare de cheltuieli şi pierderi uriaşe.
 
„Este o reţea uriaşă, o reţea în care nu s-a investit absolut nimic, în care nu avem preizolaţii, iar din secunda în care le vom cumpăra vom realiza un proiect prin care să atragem fonduri europene pentru modernizarea reţelei de transport primar a agentului termic. Estimez că preţul de transport va scădea cu minimum 50%, pentru că vom dimensiona corect reţelele, în funcţie de realităţile socio-economice ale oraşului.
Magistralele vor fi cumpărate cel mai probabil în rate de la Electrocentrale Constanţa, companie aflată în insolvenţă, la fel ca şi RADET. Lucrările de modernizare vor fi făcute prin intermediul fondurilor europene, un proiect în acest sens urmând să fie depus în luna septembrie a acestui an“, a afirmat Făgădău.
 
Concomitent cu modernizarea magistralelor şi eficientizării punctelor termice, Făgădău vrea ca municipiul Constanţa să aibă o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice. Această societate va absorbi şi actualul RADET.
 
Citeşte şi:
 
Magistralele CET ar putea fi cumpărate de municipalitate Primarul Decebal Făgădău vrea ca oraşul să beneficieze de o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii