Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistralele CET ar putea fi cumpărate de municipalitate Primarul Decebal Făgădău vrea ca oraşul să beneficieze de o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice

ro

01 Aug, 2019 00:00 4708 Marime text
Consilierii locali municipali au aprobat ieri, în şedinţa de Consiliu, preţul gigacaloriei pentru consumatorii casnici din municipiu. Astfel, constănţenii vor plăti până la 1 noiembrie a.c. 517 lei pentru o gigacalorie.
 
Cu acest prilej, primarul i-a reasigurat pe constănţenii care au rămas în sistemul centralizat, cel puţin 60.000 de apartamente la nivelul municipiului, că doreşte să investească în tehnologizarea şi modernizarea reţelelor de transport. Astfel, în şedinţa Consiliului Local Municipal din luna august, edilul-şef va propune consilierilor să fie de acord cu preluarea/cumpărarea reţelei de transport agent termic în vederea modernizării, aflată astăzi în proprietatea Electrocentrale SA şi generatoare de cheltuieli şi pierderi uriaşe.
 
„Este o reţea uriaşă, o reţea în care nu s-a investit absolut nimic, în care nu avem preizolaţii, iar din secunda în care le vom cumpăra vom realiza un proiect prin care să atragem fonduri europene pentru modernizarea reţelei de transport primar a agentului termic. Estimez că preţul de transport va scădea cu minimum 50%, pentru că vom dimensiona corect reţelele, în funcţie de realităţile socio-economice ale oraşului”, a explicat primarul municipiului Constanţa.
Magistralele vor fi cumpărate cel mai probabil în rate de la Electrocentrale Constanţa, companie aflată în insolvenţă, la fel ca şi RADET. Lucrările de modernizare vor fi făcute prin intermediul fondurilor europene, un proiect în acest sens urmând să fie depus în luna septembrie a acestui an.
 

RADET va fi preluat într-o nouă societate

 
Concomitent cu modernizarea magistralelor şi eficientizării punctelor termice, Făgădău vrea ca municipiul Constanţa să aibă o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice. Această societate va absorbi şi actualul RADET, astfel încât nici angajaţii societăţii să nu aibă de suferit.
 
„RADET va fi preluat uşor-uşor într-o nouă societate. Îmi doresc ca municipiul Constanţa să investească, fie cu fonduri structurale, fie locale, într-o companie energetică care să genereze atât energie termică, cât şi electrică. Astăzi nu sunt decât consumatori, nu suntem nici producători, nici jucători pe piaţa aceasta de energie. Vreau să reducem subvenţionarea pierderilor din sistem şi să eficientizăm un sistem construit în anii 60-70”, a explicat Decebal Făgădău.
 
Legat de insolvenţa RADET şi Electrocentrale, primarul a mai afirmat că în momentul de faţă cele două companii lucrează la planuri de reoganizare. De pildă, RADET va lua măsuri de creştere a eficienţei atât în zona punctelor termice, cât şi în zona de deservire a punctelor termice. „Veţi vedea proiecte pentru aprobarea de panouri solare pentru consumul energetic propriu al punctelor de distribuţie, unor capacităţi de producţie ajutătoare, punctual în punctele termice, cu peleţi, cu gaz, hibrid, dar, una peste alta, RADET este forţat să se organizeze. RADET lucrează în momentul de faţă la o ofertă pe care o vor face asociaţiilor de proprietari sau/şi de la locatari - schimbarea sistemului de distribuţie, de la sistemul clasic cu două ţevi tur şi două retur la un sistem pe orizontală, care să permită contorizarea individuală”, a mai afirmat Decebal Făgădău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii