Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor Constantinescu „Sanatatea turistilor, deasupra disputelor politice"

ro

02 Jul, 2009 02:01 1297 Marime text

parteneriat_cjc.jpgPentru prima oară după 1989, Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu alte 12 autorităţi locale şi instituţii, a pus, ieri, bazele unui parteneriat pentru amenajarea unor centre de prevenţie, tratament medical primar şi a punctelor de salvamar din zona litoralului

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a susţinut că pentru dotarea litoralului sunt necesare, anual, cinci milioane de euro, iar pentru plata serviciului de salvamar, medical şi de pază, alte două milioane de euro. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a alocat recent, prin Hotărârea Guvernului nr. 426/2009, 5.000.000 lei pentru derularea acestui proiect. 

„Mai presus decât orice dispută politică cu care suntem obişnuiţi la celelalte programe, cea mai importantă este sănătatea turiştilor care vin pe litoral. Important este să salvăm viaţa oamenilor, indiferent de cât ne costă", a ţinut să precizeze, ieri, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, la reuniunea pe care a avut-o cu primarii staţiunilor de pe litoral şi cu şefii de direcţii din municipiu.

Acordul de colaborare a fost semnat între judeţul Constanţa, prin CJC, primăriile din Constanţa, Mangalia, Eforie, Năvodari, Costineşti, Limanu, DADL, Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia Scafandrilor Profesionişti, Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", Căpitănia Zonală şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

„Până acum, nu ştia stânga ce face dreapta"

Programul care se va derula în acest a, dar şi pe parcursul lui 2010, a căpătat formă după ce Institutul Naţional de Turism a efectuat, la cererea şi cu resursele financiare ale CJC-ului, un studiu din care a reieşit necesarul de mijloace fixe de care este nevoie pe litoral. Acesta a stat la baza hotărârii pe care Guvernul a dat-o în sensul alocării celor 90 de miliarde de lei în luna mai, pentru dotări şi echipamente. Totul pentru ca turiştii care vin pe litoral să aibă condiţii de siguranţă optime, personal specializat la serviciul salvamar şi la bazele de prim ajutor existente pe plajă. „Abia acum am reuşit coordonarea tuturor instituţiilor pentru punerea în aplicare a proiectului. Toţi cei care nu vor respecta protocolul pe care l-am încheiat vor fi sancţionaţi", a precizat Constantinescu.

În fond, este vorba de suplimentarea punctelor de salvamar de pe întreg litoralul, de la 57 la 145, plus asigurarea la standarde europene a serviciului de salvare de la înec, asigurarea dotărilor şi asistenţei medicale necesare cu personal pregătit, dar şi a pazei şi siguranţei pe plajă. „Toţi salvamarii sunt pregătiţi la standarde europene, am reuşit să le oferim, în urma unei hotărâri de guvern, şi banii necesari salvării şi asistenţei", a completat preşedintele CJC.

În această săptămână se instalează toate corturile pe plajă, provizorii, până se vor face bazele medicale mai performante şi se vor dota foişoarele cu toate echipamentele necesare. 

„Dacă şi coperta avea puţin galben..."

Primarii şi reprezentanţii instituţiilor implicate s-au arătat încântaţi de parteneriatul pe care l-au încheiat, mai ales că, până acum, „nu ştia stânga ce face dreapta". „Trebuia să ne apucăm de treabă, nu să stăm să ne uităm la Baywach. De astăzi (n.r. ieri), avem o plajă sigură. Salvamarii noştri vor fi perfecţionaţi de cei de la Asociaţia de Salvamari şi vom face tot posibilul ca evenimentele neplăcute să nu mai existe", a declarat primarul Mangaliei, Claudiu Tusac.

Şi primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, dar şi Nicolae Matei, de la Năvodari, au avut numai cuvinte apreciative la adresa pactului la care autorităţile locale pe care le conduc au fost semnatare. „Este bine că s-a întâmplat asta, căci până acum aveam un serviciu de salvamar în care lucrătorii erau salvaţi de turişti", a susţinut, amuzat, Matei.

Singurul care a avut de obiectat, mai în glumă, mai în serios, a fost primarul liberal din Limanu, Nicolae Iustin Urdea, care a fost deranjat de culoarea mapei pe care o avea protocolul semnat ieri: „Dacă pe copertă era şi puţin galben, era mai bine". 

În lipsa primarului Radu Mazăre, care îşi anunţase prezenţa, a venit viceprimarul Decebal Făgădău, care a propus ca programul să fie prelungit şi pe tema curăţeniei plajelor.  

Prim ajutor la plaja „Trei Papuci"

Şefa DSP, Camelia Ciobotaru, a apreciat parteneriatul, explicând că acţiunea CJC-ului face realizabilă o deficienţă în asigurarea sistemului medical pe plajă. „Noi am început deja să acţionăm pe plajă, avem deja cadre medicale instruite, punctele de prim ajutor vor lucra în colaborare cu serviciul acvatic. Pentru prima dată, în acest an, avem punct de prim ajutor pe plaja de la Trei Papuci". Şi cei de la ISU Dobrogea au fost în acord cu ceilalţi semnatari ai acordului. Mai mult, pe toată durata sezonului estival, pentru ca lucrurile să se desfăşoare cât mai bine, de ieri, a sosit de la Târgu-Mureş o ambulanţă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii