Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor „Comandamentul Litoral 2009 este ilegal"

ro

11 Jul, 2009 02:27 1569 Marime text

nicusor_conferinta.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a înaintat, ieri, o cerere de chemare în judecată a preşedintelui ANSVSA, Marian Zlotea, după ce, în urmă cu aproape o lună, acesta a emis Ordinul nr. 69095/15.06.2009, de constituire a Comandamentului Litoral 2009

„Îi cer premierului Emil Boc, în subordinea căruia se află preşedintele ANSVSA, să îl oblige pe acesta să anuleze ordinul emis în interesul turismului românesc", a evidenţiat, ieri, şeful CJC. Solicitarea de sprijin în vederea anulării acestui ordin a fost trimisă şi ministrului Turismului, Elena Udrea. 

Indignarea preşedintelui CJC a pornit în urmă cu aproape o lună, după ce preşedintele ANSVSA, democrat-liberalul Marian Zlotea a emis un ordin de constituire a unui Comandament Litoral 32009, independent de cel instituit de Prefectura Constanţa. „Doar prefectul are dreptul să constituie un astfel de comandament. Zlotea şi-a făcut propria lege împotriva legilor care guvernează în România. În iunie a emis un ordin ilegal, împotriva intereselor judeţului Constanţa, prin care se încalcă întreaga legislaţie a DSV", a completat Nicuşor. Potrivit acestuia, comandamentul în discuţie s-a format pe o perioadă de trei luni, de la 15 iunie la 15 septembrie, din echipe de inspectori sanitar-veterinari din mai multe judeţe din ţară, care vor veni în serii de câte două săptămâni pentru a-şi desfăşura activitatea pe litoral. Mai mult decât atât, ordinul prevede că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se va ocupa de dotarea echipelor de inspectori cu „formularistică, aparatură de birotică şi mijloace de comunicare necesare, mijloace de transport, mijloace de protecţie etc.".

Practic, inspectorii veniţi din teritoriu vor confisca procesele verbale de amenzi întocmite de inspectorii DSV Constanţa, interzicând acestora să mai efectueze acţiuni de acest gen, de control şi coordonare. De asemenea, procesele verbale de contravenţie încheiate de inspectorii detaşaţi din ţară vor trebui duse la îndeplinire de inspectorii DSVSA Constanţa care nu au participat la control. În consecinţă se încalcă legea referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, contravenţia fiind constatată de un organism fără identitate juridică şi urmărirea şi executarea contravenienţilor va trebui făcută de DSVSA Constanţa.

Zlotea, chemat în judecată de CJC

Chiar dacă, în 26 iunie, Consiliul Judeţean Constanţa a trimis o plângere, în virtutea bunei colaborări între autorităţile statului, conducerea ANSVSA nu s-a deranjat să dea un răspuns instituţiei. Prin urmare, reprezentanţii CJC au trimis, ieri, către Curtea de Apel Bucureşti o cerere de chemare în judecată prin care au atacat în contencios administrativ ordinul. „Nu este publicat în Monitorul Oficial, deci practic ilegal. Este un document intern şi secret. Le cer inspectorilor să nu semneze procesele verbale", a specificat Constantinescu. Practic, conform ordinului dat în urmă cu aproape o lună, DSV Constanţa nu are atribuţii. Până la acest moment, 78 de agenţi economici de pe întreg litoralul Mării Negre au fost controlaţi de inspectorii din Comandamentul Litoral 2009, instituit de ANSVSA.

Preşedintele CJC s-a arătat indignat de faptul că, prin acest ordin dat, se încearcă intimidarea agenţilor economici, a firmelor private, care de fapt aduc la bugetul de stat peste 90% din suma totală. „Dacă îşi propun să intimideze agenţii economici, este un dezastru. Dacă fiecare minister ar avea câte un minister pe litoral, ce-ar mai însemna?!", a declarat Nicuşor.

Zlotea: „Să repare gropile înainte"

„Ne-au făcut o scrisoare prin care ne informează că vor să atace ordinul de înfiinţare al Comandamentului Litoral 2009. Nu ştiu cum şi-au împărţit ei unităţile pe litoral, dar probabil îi deranjăm prin faptul că efectuăm controale", a declarat, în replică, Zlotea.

După spusele acestuia, Constantinescu ar trebui să se ocupe de reparaţia gropilor din Constanţa sau chiar să se implice în activitatea Comandamentului, în loc să solicite desfiinţarea lui. „Domnul Constantinescu ar trebui să rezolve problema gropilor din Constanţa sau chiar, împreună cu cei din Consiliul Judeţean Constanţa, să se alăture activităţii ANSVSA, pentru a asigura turiştilor un sezon fără probleme".

Zlotea a reiterat importanţa activităţii inspectorilor Comandamentului Litoral 2009, explicând că aceştia au găsit şi confiscat carne din unităţile de alimentaţie de pe litoral cu termen de valabilitate expirat de şase luni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii