Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:10 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Energiei confirmă proiectul eolian de 1,4 miliarde de euro pe care olandezii de la NERO îl dezvoltă în judeţele Constanţa şi Buzău (document)

ro

05 Apr, 2018 00:00 1984 Marime text

În urma demersului consilierului judeţean al PNL Constanţa George Niculescu, proiectul „fantomă“ de 1,4 miliarde de euro care vizează judeţele Constanţa şi Buzău a fost confirmat de Ministerul Energiei. Surprinzător, 20% din suprafaţa necesară pentru realizarea acestui proiect se află în municipiul Constanţa.
 
În urma unor informaţii apărute în spaţiul public privind o investiţie într-un parc eolian, consilierul judeţean liberal George Niculescu trimitea o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Anton Anton, prin care îi cerea clarificări şi informaţii în legătură cu acest proiect pe care o companie olandeză (NERO) ar urma să îl realizeze în judeţele Constanţa şi Buzău. Având în vedere importanţa şi impactul unui asemenea proiect asupra economiei regiunii, dar şi a ţării, Ministerul Energiei a răspuns acestui demers, confirmând interesul NERO pentru realizarea investiţiei.
 
În răspunsul formulat către consilierul judeţean constănţean, Ministerul Energiei confirmă că „la data de 25 ianuarie 2018, NERO Renewables Romania SRL a adus la cunoştinţa Ministerului Energiei intenţia de a iniţia demersurile necesare realizării unui proiect comun Olanda-România, care vizează schimbul de energie din surse regenerabile între state membre ale UE“.
 
Totodată, în răspunsul formulat, se precizează de către Ministerul Energiei că, în momentul de faţă, acesta „nu cunoaşte să existe vreun acord între cele două guverne (n.n. - al Olandei şi al României) în baza căruia s-ar putea iniţia proiectul NERO“.
 
De asemenea, Ministerul Energiei a fost informat că „NERO va beneficia de o schemă de sprijin operaţională din partea Guvernului olandez; NERO nu va solicita nicio schemă de sprijin operaţional din partea României; NERO intenţionează să investească 1,4 miliarde de euro în proiecte, în judeţele Buzău şi Constanţa“.
 
Mai mult decât atât, conform răspunsului Ministerului Energiei, 20% din suprafaţa necesară investiţiei se află în municipiul Constanţa. „NERO va avea un impact financiar şi social pozitiv în localităţile unde vor fi construite parcuri eoliene. În zona Constanţa, pentru aproximativ 20% din suprafaţa necesară, care este închiriată de la municipiu, NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporţional cu suprafaţa utilizată“, se arată în documentul oficial al Ministerului Energiei.
 
„Mulţumesc Ministerului Energiei că a confirmat existenţa acestui proiect de investiţie în energie regenerabilă, care priveşte judeţul Buzău şi mai ales judeţul Constanţa. Având în vedere că acesta este subiect de interes naţional, ce ţine de domeniul strategic al producerii de energie electrică, trebuie tratat cu maximă responsabilitate de către toate părţile implicate. Pe cale de consecinţă, recomand ca, în cadrul analizei pe care o vor face ANRE, Transelectrica şi Ministerul Energiei, să se ţină cont de tendinţa de creştere continuă a ponderii de energie regenerabilă în mixul de energie, lucru impus de CE prin noile ţinte pentru statele membre.
 
De asemenea, analiza trebuie să identifice soluţii pentru integrarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile în Sistemul Energetic Naţional. Nu în ultimul rând, le adresez tuturor părţilor implicate rugămintea/recomandarea să trateze aceste subiecte deschis, transparent, în vederea luării unei decizii corecte de importanţă naţională“, a declarat George Niculescu, consilier judeţean şi membru al Comisiei Naţionale de Energie a Partidului Naţional Liberal.
 
Răspunsul Ministerului Energiei remis consilierului judeţean PNL George Niculescu poate fi vizualizat în secţiunea „Documente“.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii