Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre a găsit reţeta succesului pentru afacerea proprie Hotelul Flora va fi extins şi modernizat cu fonduri europene

ro

23 Dec, 2010 02:32 7344 Marime text

cap_8.jpgUnitatea hotelieră este deţinută de primarul Mazăre, de şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, şi de partenerii lor de afaceri

De precizat că pe aceeaşi listă cu fonduri europene pentru investiţii în turism, alte oraşe mari ale ţării au reuşit să-şi finanţeze reabilitarea centrelor istorice sau alte proiecte de interes pentru comunitate

Flora_Hotel_Flora.jpgSocietatea comercială Xenoti SRL a reuşit să atragă fonduri europene în cuantum de 6.315.506 lei pentru modernizarea hotelului pe care îl deţine. Este vorba despre Hotelul Flora din staţiunea Mamaia, deţinut de primarul Constanţei - Radu Mazăre, de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu şi de partenerii lor de afaceri.

SC Xenoti SRL a obţinut aşadar peste 63 de miliarde de lei vechi, bani europeni pe care îi va utiliza, după cum aflăm din baza de date a Programului Operaţional Regional, pentru modernizarea, extinderea şi supraetajarea complexului Flora - zona A, din staţiunea Mamaia. Finanţarea a fost obţinută din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul Major de Intervenţie 5.2. - „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice". Precizăm că valoarea totală a investiţiilor pe care deţinătorii hotelului le vor întreprinde se cifrează la 16.990.455 lei, din care cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 6.464.594 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului este de 4.210.355 lei. Cu alte cuvinte, proprietarii Hotelului Flora vor scoate din buzunarul propriu peste 106 miliarde de lei vechi. Potrivit datelor oficiale puse la dispoziţie de Registrul Comerţului (Recom), alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, mai sunt asociaţi în SC Xenoti SRL şi afaceriştii Mihail Cârciog şi Sorin Strutinsky. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza detalii despre societate, aşa cum au fost furnizate de Recom.

Centrul istoric al Constanţei se prăbuşeşte pe zi ce trece

Interesant este faptul că pe lista cu proiecte selectate la finanţare în cadrul acestei axe, postată pe site-ul Programului Operaţional Regional, se regăsesc şi proiecte privind reabilitarea centrelor istorice ale unor oraşe mari din ţară. De prisos să spunem că municipiul Constanţa nu se regăseşte pe această listă cu un astfel de proiect. Iată câteva dintre oraşele care au avut norocul, şi datorită celor care le conduc destinele, să obţină bani europeni pentru readucerea la viaţă a centrelor vechi: municipiul Arad - reabilitarea centrului istoric vechi, municipiul Alba-Iulia - reabilitarea centrului istoric - traseul estic, traseul sudic, traseul nordic, fortificaţia de tip Vauban, căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific. Deşi reprezentanţii administraţiei locale din Constanţa au mai amintit, din când în când, despre o posibilă reabilitare a zonei peninsulare a oraşului, până la urmă s-au făcut că plouă. Rezultatul promisiunilor sterile: constănţenii asistă în continuare neputincioşi la degradarea continuă a peisajului arhitectural vechi, care arată ca o ruină şi, mai mult decât atât, pune în pericol viaţa celor care tranzitează zona. De precizat că abia de curând autoritatea locală a demarat proceduri de achiziţie pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice în vederea eventualităţii accesării de fonduri europene pentru unele obiective de interes aflate în zona veche a Constanţei. În fişele de date ale achiziţiilor se specifică faptul că documentaţiile vor fi finanţate de la bugetul local cu posibilitatea accesării de fonduri europene. Cu alte cuvinte, cam atât despre eforturile administraţiei Mazăre pentru centrul vechi, care nu pare să mai aibă mari şanse de a fi salvat de la ruină.

Iată totuşi că pentru Hotelul Flora din Mamaia al celor doi social-democraţi care conduc municipiul şi judeţul Constanţa s-au găsit modalităţi de accesare a fondurilor europene. Putem spune că Radu Mazăre a găsit cheia succesului în afaceri, nu şi în ce priveşte administrarea oraşului - în cazul de faţă a centrului vechi.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 23 Dec, 2010 10:12 Pai cine altcineva ar mai putea si mai are voie sa acceseze fonduri europene in afara de acesti mafioti ? Nici macar nu avem voie sa visam la acest lucru !