Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:37 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsura are scopul de a reduce birocraţi USR propune eliminarea ştampilei din administraţia publică

ro

11 May, 2018 00:00 425 Marime text
Parlamentarii USR au depus o iniţiativă legislativă care vizează eliminarea ştampilei din instituţiile publice, îndeosebi din administraţie. Măsura are scopul de a reduce birocraţia, una dintre principalele probleme ale României, şi de a ne alinia la standardele europene, se arată în expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă propune modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 17 din 15 iulie 2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative.

De asemenea, iniţiativa senatorilor USR urmează obiectivele cuprinse în Strategia Naţională privind Agenda Digitală adoptată de România în februarie 2015, ce presupune creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public prin modernizarea actului administrativ. 

Media UE a cetăţenilor care interacţionează online cu autorităţile publice în 2014 era de 42%, iar a cetăţenilor care transmit formulare completate autorităţilor publice pe cale electronică, 21%. Comparativ, în aceeaşi perioadă, în România cifrele erau de patru, respectiv şapte ori mai mici: cetăţenii care utilizau servicii de eGuvernare - 10% iar cei care returnau formulare completate erau în procent de doar 3%, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În prezent, ştampila nu mai reprezintă un garant al veridicităţii actelor, dată fiind multiplicarea mijloacelor prin care aceasta poate fi procurată, astfel că ea trebuie să fie înlocuită cu alte metode de identificare, precum semnătura electronică. 

În 2013, la propunerea Comisiei Europene, a fost eliminată apostila pentru recunoaşterea autenticităţii documentelor oficiale de tipul certificatelor de naştere, căsătorie, parteneriat civil, deoarece genera costuri şi obstacole în activitatea cetăţenilor şi nu reprezenta un mijloc eficace de garantare a veridicităţii acestor documente. Aceleaşi concluzii se aplică şi în cazul ştampilei, care nu mai există de mult timp în administraţia altor ţări din Europa (ex.: Marea Britanie).
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii