Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 01 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Intervenție online a ministrului Afacerilor Externe la reuniunea G7+, pe tema infrastructurii energetice a Ucrainei

ro

21 Nov, 2023 19:56 764 Marime text






Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 21 noiembrie 2023, la reuniunea G7+ pe tema susținerii infrastructurii energetice a Ucrainei, în formatul miniștrilor afacerilor externe, la invitația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit unui comunicat al MAE.

Reuniunea s-a desfășurat în format videoconferință, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. În cadrul intervenției sale, oficialul ucrainean a informat statele participante asupra evoluțiilor recente din Ucraina, asupra situației infrastructurii energetice afectată de atacurile ruse, precum și cu privire la prioritățile în materie de asistență necesară din partea comunității internaționale.

În intervenția sa, șeful diplomației române a subliniat importanța sprijinului internațional constant pentru Ucraina, apreciind, totodată, rolul SUA în mobilizarea statelor partenere în eforturile de susținere a sectorului energetic al Ucrainei.

Ministrul Luminița Odobescu a menționat, de asemenea, asistența multidimensională oferită de România statului vecin, cu accent pe sprijinul de urgență acordat în domeniul energetic și participarea la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), în cadrul căreia țara noastră lucrează să îmbunătățească conexiunea Ucrainei și a Republicii Moldova la infrastructura energetică europeană.

Ministrul român a evidențiat necesitatea ca discuțiile despre reziliența energetică, inclusiv securitatea aprovizionării cu energie, să țină cont de impactul actualei situații de securitate asupra Republicii Moldova, în cazul căreia este necesar sprijinul pentru diversificarea mix-ului energetic și al rutelor de transport, respectiv, pentru eforturile de creștere a eficienței și a capacităților interne de producție.

Formatul G7+ dedicat infrastructurii energetice a Ucrainei a fost lansat în noiembrie 2022, la București. La cea de a 4-a ediție în acest format organizată la 21 noiembrie 2023 au luat parte miniștrii afacerilor externe și alți înalți reprezentanți din statele G7+, respectiv SUA, Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Suedia și Norvegia, alături de reprezentanți ai unor structuri regionale și internaționale relevante precum Uniunea Europeană, Comunitatea Energetică Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, mai precizează MAE.
 
 
Citește și
Vizita în Franța a șefului Statului Major al Apărării. Ce au discutat oficialii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii