Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:25 22 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii critică bugetul municipiului Constanţa pentru 2020 - „O compunere care condamnă oraşul la subdezvoltare!“

ro

24 Jan, 2020 00:00 1028 Marime text


Preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, afirmă că primarul Decebal Făgădău aruncă o compunere, pe care o numeşte Bugetul Constanţei pe anul 2020 şi cere să fie crezut pe cuvânt, o poveste tristă despre cum să condamni un oraş, an de an, la subdezvoltare.
 
„Primarul Făgădău ne prezintă un buget scris din vârful pixului, fără posibilitatea de a vedea în mod real, defalcat pe capitole, de unde vin banii şi pe ce sunt cheltuiţi. Ştim doar că îşi propune să cheltuiască cu 116 milioane de lei mai mult decât veniturile prevăzute, fără a explica cetăţenilor de unde va lua această diferenţă uriaşă de bani: se va împrumuta de la bănci, are bani puşi la ciorap, aduce Făgădău bani de acasă...
 
Bugetul este special prezentat pentru ca nimeni să nu-şi poată da seama pe ce va cheltui Făgădău banii şi astfel să nu-l poată trage la răspundere. Nu sunt prezentate obiectivele de investiţii cu sumele alocate, finanţarea prevăzută pentru fiecare proiect, cifrele fiind ascunse în spatele unor capitole seci şi generale.
 
Lipsa de transparenţă cu care a fost întocmit şi apoi prezentat acest buget, fuga de o dezbatere publică reală cu societatea civilă şi mediul de afaceri arată respectul pe care primarul îl are faţă de banul public şi priorităţile reale ale Constanţei”, susţine preşedintele PNL.
 

Bugetul este cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mare decât anul trecut

 
Primăria Constanţa va primi din bugetul naţional aproximativ 43% din suma necesară plăţii persoanelor cu dizabilităţi, cu toate că primarii au cerut Guvernului un procent de 50%. 
Vestea nu este una extraordinară, însă anul trecut, sub guvernarea PSD, unităţile administrativ-teritoriale nu au primit niciun leu de la bugetul central pentru plata însoţitorilor şi asistenţilor persoanelor cu handicap.

Municipalitatea a publicat pe site-ul Primăriei Constanţa bugetul care va intra la votul plenului CLM cel mai probabil în şedinţa ordinară a lunii februarie. Potrivit documentului, fundamentarea veniturilor proprii ale bugetului s-a bazat pe constatarea, evaluarea şi inventarierea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie din care se calculează impozitele taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi de alte elemente specifice, în scopul evaluării corecte a veniturilor. De asemenea, s-au avut în vedere cadrul legislativ în vigoare pe anul 2020 şi gradul de realizare a veniturilor proprii în anii 2018 şi 2019.

Pentru anul 2020, veniturile bugetului local propuse sunt în cuantum de 771.416 mii lei, compuse din: venituri proprii - 640.400 mii lei sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - 72.370 mii lei subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte bugete - 31.781 mii lei sume primite de la Uniunea Europeană -  26.865 mii lei.  Per total în 2020, bugetul este cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mare decât anul trecut.


„La elaborarea bugetului pe anul 2020 s-a avut în vedere excedentul anilor precedenţi, în sumă de 116.429 mii lei şi cota de 65% din impozitul pe venit repartizat UAT-urilor. Bugetul nu va avea parte de dezbatere publică în condiţiile în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Bugetului, fără consultarea parlamentului”, afirmă la rândul său primarul Decebal Făgădău.
 

Citeşte şi:

Bugetul municipiului Constanţa, mai mare decât cel din 2019. Va intra la vot în luna februarie (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii