Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României Întrevederea între premierul, Marcel Ciolacu, și Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei

ro

10 Oct, 2023 19:45 959 Marime text
Sursa foto: Guvernul României


Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în contextul vizitei înaltului oficial ucrainean la București. 

Potrivit unui comunicat remis de guvern, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere între România și Ucraina și au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene.

Prim-ministrul României a subliniat importanța dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite ale Americii pe tema interconectivității. Șeful Executivului a arătat deschiderea părții române pentru continuarea și aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuțiile de la Galați (11 august) și Constanța (15 septembrie),mai precizează sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obținerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianța Nord-Atlantică, prin operaționalizarea deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius.

Șeful Guvernului a reamintit preocupările României privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, a reluat solicitarea ca autoritățile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistența așa-numitei „limbi moldovenești”, se mai transmite în comunicat.

Președintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum și în perspectiva procesului de reconstrucție.
Președintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului și poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României și a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de țara noastră pentru refugiații ucraineni, precum și în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene, potrivit sursei.
 
Citește și
Relația cu Ucraina se ridică la nivel de parteneriat strategic
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii