Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarația președintelui Iohannis, la întrevederea cu Zelenski Relația cu Ucraina se ridică la nivel de parteneriat strategic

ro

10 Oct, 2023 15:28 950 Marime text


Sursa foto: Administrația Prezidențială a României



La întrunirea bilaterală cu președintele Ucrainei, președintele Klaus Iohannis a reasigurat, în mod oficial, sprijjinul României pentru Ucraina, în conflictul cu Rusia.

Președintele și-a exprimat admirația pentru curajul și rezistența poporului ucrainean și, totodată, a declarat că este dispus să inceapă  concret un parteneriat strategic.

În același timp,l-a asigurat  pe președintele  Zelenski de continuarea sprijinului inclusiv cel de tip militar,  până la eliberarea întregului teritoriu

 

"Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivel de parteneriat strategic", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

 

Totodată, președintele Iohannis a subliniat încă o dată  susținerea Ucrainei, care reprezintă „un interes strategic al României”.  În opinia sa, consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. 

L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării.

De asemenea, președintele a reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii internaționali, pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. 
 

S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români”, a mai adăugat acesta.

 

În încheiere, a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

„Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.


Citește și
România și Ucraina au semnat Parteneriatul strategic dintre cele două țări


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii