Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După modelul elevilor trimiși la profesională Senatorul Chițac propune ca profesorii care nu obțin notă de trecere la titularizare să nu mai poată preda!

ro

08 Oct, 2019 00:00 1856 Marime text
Ordinul ministrului Educației naționale nr. 4948 din 5 septembrie, emis de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, prevede că, începând cu anul școlar 2020-2021, toți elevii care nu au obținut cel puțin nota 5 la Evaluarea Națională să fie repartizați automat la școlile profesionale, putându-se înscrie pentru continuarea studiilor teoretice oricând după terminarea studiilor profesionale.
 
Senatorul constănțean Vergil Chițac spune că „i se pare corect” ca elevii care obțin medii sub 5 la evaluarea națională să nu poate fie repartizați la liceu, opțiunea fiind învățământul profesional.
 
„M-am întrebat deseori, uneori public, de ce absolvenții clasei a VIII-a care nu au luat notă de trecere la evaluarea națională sunt totuși repartizați la liceu. Dacă un elev nu a reușit în opt ani de școală să acumuleze cunoștințele necesare pentru nota 5, cum va putea cu aceste goluri să acumuleze informația necesară în anii de liceu și să promoveze bacalaureatul, unde nota minimă e 6? De ce profesorul care la proba scrisă a examenului de titularizare nu a obținut notă de trecere poate să predea?
Problema profesorilor însă nu și-a găsit rezolvarea; ministrul nu a operat cu aceeași măsură. Și atunci să nu ne întrebăm de ce vom avea din ce în ce mai puțini absolvenți de studii gimnaziale care vor intra în liceu”, afirmă senatorul.
 
Potrivit unei statistici prezentate de parlamentar, orașul Constanța este în ultima treime a clasamentului național cu numai 71,3% rată de promovare în 2019 la evaluarea națională, fapt ce trebuie să dea de gândit asupra calității educației din școlile generale.
Și totuși, învățământul obligatoriu în România este de 11 clase, iar din 2020 se va mări treptat până la 16 clase. Astfel, până în 2020 - devin obligatorii grupa mare de la grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a - 14 ani în total, până în 2023, se adaugă și grupa mijlocie - 15 ani în total, iar până în 2030 și grupa mică - 16 ani de învățământ obligatoriu.
 
Facem mențiunea că Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță, pe data de 30 septembrie, Ministerul Educației Naționale în legătură cu prevederea din Ordinul ministrului educației nr. 4948/2019 privind dreptul elevilor care obțin media sub 5,00 la admitere de a urma un liceu, având în vedere „efectele discriminatorii pe care le are față de elevi, dar și faptul că denotă o atitudine de tipul ascundem gunoiul sub preș”.

La rândul lor, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat că măsura nu ar trebui privită neapărat sub forma unei obligații, ci mai degrabă sub forma unei orientări în domeniu care îi poate ajuta pe elevii în cauză.


Citește și:
 
Magistrații se vor pronunța, la sfârșitul lunii, în dosarul dintre Asociația Elevilor din Constanța și Ministerul Educației. Se cere anularea măsurii care vizează elevii cu media de admitere sub 5
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii