Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere organizată de parlamentarii USR Caravana DNA-ul Pădurilor ajunge la Constanța!

ro

07 Aug, 2023 11:34 1430 Marime text
USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor -  un tur al țării prin județe cu scopul de a promova proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), inițiat de parlamentarii Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.

Vă invităm alături de noi să participați la o amplă dezbatere pe tema acestui proiect, dar și pentru descoperirea problemelor legate de infracționalitatea de mediu la nivel local. La discuție au fost invitați reprezentanți ai unor ONG-uri și specialiști locali pe probleme de mediu din Constanța. Dezbatearea va fi urmată de o conferință de presă prilejuită de acest eveniment.

Marți, 8 august a.c, va avea loc o dezbatere pe această temă la care vor participa:  Stelian Ion (deputat USR, inițiator al legii), Diana Buzoianu (deputat USR, inițiator al legii), Remus Negoi (senator USR Constanța), Eugen Terente (deputat USR Tulcea) Costel Vicol (senator USR Tulcea) ONG-uri și specialiști locali.

Despre Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu

Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) – instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.

DIIM este o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene și nu numai. DIIM va primi resurse adecvate și va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Garda de Mediu vor oferi DIIM date și informații despre orice situație care probează o infracțiune de mediu.

DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.

Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu, interni. DIIM va soluționa cazurile prezentate, cu celeritate și precizie, lucrând continuu pentru identificarea și dezmembrarea rețelelor de corupție ce acționează în domeniul său de activitate, propunându-și să descurajeze orice fapte viitoare.

DIIM va prezenta anual un raport asupra activității sale, raport care va fi prezentat Parlamentului de către Ministrul Justiției. DIIM va analiza problemele de impact de mediu așa cu rezultă ele din cazurile primite și va propune modificări legislative în domeniu.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii