Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul PMP Robert Turcescu - „Dosarul Mineriadei din iunie 1990, cu Ion Iliescu inculpat, considerat NUL. Csf? Ncsf…“

ro

09 May, 2019 00:00 2431 Marime text
Dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii, se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei. Asta a decis ieri instanţa supremă, care a constatat astfel nulitatea rechizitoriului. Decizia nu este definitivă, Parchetul General a anunţat că va contesta decizia. După ce judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis restituirea dosarului Mineriadei la Parchetul Militar, fiind anulate ordinele de punere sub acuzaţie a inculpaţilor, dar şi toate probele din rechizitoriu, deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu a notat pe pagina sa de Facebook: „Rechizitoriul «Mineriadei iunie 1990», cu Ion Iliescu inculpat, a fost considerat NUL de judecătorul de cameră preliminară Constantin Epure. Csf? Ncsf…“.
 
În ultimii doi ani, dosarul a stat în Cameră preliminară la instanţa supremă. Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în instanţă a cauzei, în care sunt judecate 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu.
 
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii