Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:49 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţi de Constanţa, absenţi nemotivat PSD îşi adjudecă locurile de pe podium (galerie foto)

ro

18 Mar, 2016 00:00 2757 Marime text
O situaţie a absenţelor nemotivate ale unor deputaţi de la lucrările parlamentare desfăşurate în ultimele două luni ale anului trecut a făcut vâlvă în presa centrală şi pe diverse fluxuri de ştiri. În top trei al absenţilor nemotivaţi se regăseşte şi un deputat constănţean, Eduard Stelian Martin (PSD), cu 12 absenţe nemotivate.
 
Potrivit prevederilor art. 29 din Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale art. 241, alin. 8 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, neparticiparea la minimum o activitate derulată în cadrul programului de lucru se penalizează cu reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a parlamentarului, excepţie făcând absenţele motivate de drept sau la cerere, în condiţiile legale şi regulamentare. Şi cum în decembrie 2015 indemnizaţiile brute ale parlamentarilor au fost majorate cu 10%, probabil pentru „merite deosebite“, sumele ce ar urma să fie reţinute chiulangiilor vor fi mai mari.
 
Cel mai probabil, plecând de la „vacanţele” prelungite pe care şi le iau parlamentarii, a fost demarat un proiect intitulat Mulţumesc.org, care îşi propune să aducă „mai multă transparenţă în viaţa politică a României, pornind de la fapte obiective şi măsurabile“. Şi cum prezenţa la serviciu poate fi un reper în privinţa implicării, interesului şi eficienţei manifestate de ai noştri parlamentari, proiectul a demarat cu un site actualizat zilnic şi care poate arăta oricărui cetăţean „curios” cât de inspirat a fost când a girat pentru un parlamentar. Deocamdată, pe Multumesc.org - Absenţa la vot a deputaţilor României, oricine poate afla cât chiulesc deputaţii care şi-au obţinut mandatul în judeţul său. Statistica respectivă cuprinde, pe lângă date referitoare la absenţele înregistrate în ultimele 30 de zile, 90 de zile şi per mandat, şi informaţii referitoare la: luări de cuvânt, întrebări/interpelări adresate, moţiuni semnate, iniţiative legislative, precum şi numărul propunerilor legislative devenite legi (n.r. adică o dovadă că sugestiile făcute pentru modificarea sau completarea unor normative aveau o noimă).

13, un număr cu ghinion?

La ora actuală, Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa este reprezentată de 13 deputaţi, reprezentanţi sau foşti reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Statistica pe care o vom prezenta, deşi a fost actualizată pe 17 martie, nu cuprinde situaţia absenţelor din ultimele 30 de zile calendaristice, deoarece pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor nu au fost postate voturile electronice acordate în această perioadă. De asemenea, trebuie menţionat că statistica reflectă doar voturile deputaţilor din plenul Camerei Deputaţilor, în şedinţele necomune cu Senatul.
 
Astfel, în ceea ce priveşte absenteismul, cele trei poziţii ale podiumului au fost adjudecate de trei deputaţi PSD - Eduard Stelian MartinCristina Ileana Dumitrache şi Manuela Mitrea. În ultimele 90 de zile calendaristice, lista chiulului este continuată de: Andrei Răzvan Condurăţeanu (fost membru PPDD, actual activist PSRo), Mihai Lupu (PNL), Mircea Titus Dobre (PSD), Mădălin Ştefan Voicu (PSD), Gheorghe Dragomir (PNL), Victor Manea (PNL), Mihai Tararache (fost PPDD, actual membru PNL), Radu Babuş (PSD), Remus Cernea (independent) şi Florin Gheorghe (fost PDL, fost PMP, actual membru UNPR).
 
Din păcate, mare parte a clasamentului anterior se menţine şi când este analizată situaţia absenţelor per mandate. Podiumul îşi păstrează ocupanţii, iar lista este continuată astfel: Mădălin Voicu (PSD), Mihai Lupu (PNL), Andrei Condurăţeanu (PSRo), Victor Manea (PNL), Mihai Tararache (PNL), Florin Gheorghe (PNL), Radu Babuş (PSD), Gheorghe Dragomir (PNL), Remus Cernea (independent) şi Mircea Titus Dobre (PSD).
 
Sursa foto - captură de pe Multumesc.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii