Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bursa candidaţilor la Primăria Constanţa, în cădere liberă

ro

25 Jan, 2012 00:00 2371 Marime text
fosti_candidati_PNG_lansare_Catalin_Dancu_60.jpgDeşi la alegerile din 2008 mai bine de zece candidaţi s-au luptat pentru mandatul de primar, localele de anul acesta se anunţă destul de anemice din punct de vedere al numărului aspiranţilor

Primăria Constanţa nu pare să mai fie un scop pentru politicieni. „Cohorta" de candidaţi de acum patru ani s-a evaporat.

Dacă la scrutinul local de acum patru ani constănţenii au avut parte de o „explozie" de candidaţi la mandatul de primar al urbei - 12 înscrişi în cursă -, ei bine, proximele alegeri nu par să prezinte aceleaşi „simptome". Din contră! „Bursa" aspiranţilor la fotoliul de edil-şef s-a polarizat, fiind în cădere liberă, astfel că, până la acest moment, vorbim doar despre doi candidaţi. Pedelistul Gigi Chiru, unul dintre aceştia, se află abia la statutul de posibil aspirant.

O dorinţă de-o vară...


La alegerile locale din 2008, 12 politicieni şi membri ai societăţii civile s-au „înghesuit" pe buletinul de vot pentru a candida la mandatul de primar al Constanţei. Dintre aceştia, unii nu aveau o carieră politică sau în administraţie în spate, fiind mai degrabă simpli figuranţi în spaţiul public sau afacerişti. Ulterior scrutinului din iunie 2008, foştii candidaţi au dispărut din prim-plan, au renunţat la numerele de telefon valabile doar pe perioada campaniei şi, mai mult, n-au mai avut nicio poziţie publică faţă de soarta acestui oraş.
Nume ca Eugen Vasile Rădulescu (PRM), Lucian Iancu (PC), Florentin Chiforeanu (Partidul Ecologist Român), Mircea Alexandru (Partida romilor), Marius Pricopie (UPSC) şi Cătălin Dancu (PNG) au devenit deja istorie. De altfel, şi formaţiunile politice din partea cărora au candidat au dispărut de pe scena politică.

Din Constanţa-n Bangladesh

Romulus Mincă, fost candidat independent, s-a reactivat politic sub umbrela PDL, în vreme ce Constantin Frăţilă s-a dedicat exclusiv afacerilor.
Nici Dorel Onaca, fostul candidat al PDL Constanţa la funcţia de primar, nu mai este un personaj foarte activ din punct de vedere politic în plan local. După ce iniţial a fost numit consilier al ministrului Elena Udrea în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, fostul senator Dorel Onaca a devenit consul general al Republicii Populare Bangladesh la Bucureşti. Cât despre o eventuală nouă candidatură a sa la funcţia de primar al Constanţei, aceasta nu este viabilă.
Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre liberalul Victor Manea, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, care nu pare să se fi consolat cu gândul că nu va avea şansa unei noi candidaturi. Cel cunoscut mai ales sub numele „Elefantul" face, din când în când, opoziţie în CLM, însă de prea puţine ori poziţia sa şi a colegilor săi de partid produce vreun efect în forul decizional al oraşului. Dată fiind „convieţuirea" cu PSD-ul în formulă „uselistă", Manea este practic forţat să renunţe la orice vis în legătură cu mandatul de primar şi să susţină sau cel puţin să accepte inevitabila candidatură a lui Radu Mazăre.
Nici fostul primar al Constanţei (1992 - 1996), ţărănistul Corneliu Neagoe, nu mai este la fel de activ. El a rămas membru cu funcţie în PNŢCD, dar nu a dat semne că şi-ar mai dori o candidatură la Primărie.

Notorietate vs. Dorinţă


În ceea ce priveşte candidatul democrat liberal la Primăria Constanţa, ei bine, jocurile nu sunt făcute. Şi asta pentru că mai mulţi pedelişti susţin deja că omul potrivit pentru Constanţa este Anca Boagiu. Aceasta se bucură atât la nivel naţional, cât şi la nivel local de un considerabil capital de notorietate, aspect deloc surprinzător având în vedere că Boagiu este constănţeancă. Democrat-liberala are o imagine bună şi datorită faptului că este, în ultimii ani, primul ministru al Transporturilor care a determinat deblocarea proiectelor la nivelul infrastructurii naţionale.
Rămâne însă de văzut dacă PDL va merge pe mâna lui Chiru, care este destul de activ în spaţiul public constănţean, încercând construirea unei imagini, sau dacă o va prefera pe Anca Boagiu, un politician de carieră.

Unde este Sorin Greavu?


Una dintre figurile publice din Constanţa care, începând din 2010, şi-a recunoscut deschis intenţia de a candida la Primăria Constanţa este Sorin Greavu. Acesta a declarat sus şi tare că va candida în calitate de independent, nedorind să se afilieze niciunui partid politic. Greavu susţine că nu este politician şi nici nu intenţionează să devină, prezentându-se ca un actor social incomod. Deşi Greavu şi-a confirmat şi reconfirmat intenţia de a candida la Primăria Constanţa, el nu a avut până în prezent nicio acţiune publică în acest sens. În plus, rămâne de văzut şi cine vor fi oamenii care-l vor susţine, cu cine va face el echipă.
Cu alte cuvinte, spre deosebire de tumultuosul 2008, 2012 nu pare să fie la fel de tentant pentru cei care vor să schimbe imaginea Constanţei, pentru a o transforma într-un brand.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii