Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu i-a luat fata lui Mazare

ro

09 Dec, 2009 00:28 1870 Marime text
traian_basescu.jpgMazăre a luat mai puţine voturi la locale decât Băsescu la prezidenţiale

Diferenţa dintre sufragiile pe care constănţenii le-au acordat primarului Radu Mazăre în alegerile locale din iunie 2009, comparativ cu cele date noului preşedinte al statului, Traian Băsescu, este de 3.436 de voturi.

Chiar dacă a încercat să-şi impresioneze electoratul cu mesaje diversificate prin care promitea că pleacă din primărie dacă iese din nou preşedinte Traian Băsescu, primarul Radu Mazăre nu a reuşit să strângă mai multe voturi în municipiu decât adversarul său de temut.

„Alegeţi cine pleacă: ori eu, ori Băsescu", „Cinci ani de scandal. Mai vrei? Eu nu", „E de-al nostru. Ce a făcut el pentru noi". Acestea sunt numai câteva din mesajele pe care edilul constănţean le-a postat pe bannere imense aproape la fiecare intersecţie din municipiu, dar şi în judeţ, timp de o lună. Mesaje care nu au folosit la nimic, dacă ne uităm la rezultatele pe care PSD-ul le-a obţinut.

În alegerile locale din 2008 primarul Radu Mazăre a reuşit să atragă de partea lui 68,65% din voturile constănţenilor prezenţi la urne, adică 86.357 de sufragii. La mai bine de un an de la alegeri, în republica lui Mazăre, adversarul de temut, Traian Băsescu câştigă detaşat, în municipiu, cu 61,25% din sufragiile constănţenilor, ceea ce înseamnă 89.793 de voturi. Partidul lui Mazăre a atras, pentru candidatul Mircea Geoană doar voturile a 78.294 de constănţeni.

Dacă pe listele electorale din 2008, numărul constănţenilor înscrişi era de 282.423, în decembrie 2009, numărul acestora a scăzut la 277.850. La alegerile locale doar 125.423 au fost cei care au ieşit la vot, în vreme ce duminica trecută, 170.076 de locuitori au vrut să-şi pună în aplicare dreptul constituţional.

Pachete lunare care n-au fost egale cu voturile

Nici după ce le-a dat bătrânilor pachete cu alimente, lună de lună, nici după ce le-a promis tinerilor case ieftine şi nici măcar după ce le-a inaugurat alte parcuri şi cluburi pentru bătrâni şi persoane cu handicap, Mazăre nu a reuşit să strângă mai multe voturi decât adversarii săi politici, democrat-liberalii.

Diferenţa de 3.436 de voturi dintre cei doi, local şi naţional i-a şocat duminică, 6 decembrie, pe liderii de la malul mării, care s-au făcut foc şi pară de supărare. Niciunul dintre cei doi lideri de municipiu ori judeţ nu au ieşit din bârlog cu vreo declaraţie la adresa celor care au învins şi la nivel local, dar şi judeţean. De supărare, luni seara, social-democraţii din judeţ au şi avut o convocare, unde, au fost traşi aspru la răspundere datorită eşecului campaniei pentru prezidenţiale. Prima rundă a „trasului la răspundere" a continuat ieri, la un hotel din Mamaia, unde primarii PSD au dat socoteală pentru rezultatul dezastruos obţinut la nivel de judeţ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • t 09 Dec, 2009 13:29 Dacă pe listele electorale din 2008, numărul constănţenilor înscrişi era de 282.423, în decembrie 2009, numărul acestora a crescut la 277.850. ????? iar ati dat copy-paste?