Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatea Electorală Permanentă propune oficial amânarea alegerilor locale

ro

27 Mar, 2020 10:34 3224 Marime text
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis către președinte, premier și președinții celor două camere ale Parlamentului o propunere pentru modificarea Codului administrativ pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali, în condiţiile în care este puţin probabil ca alegerile locale să poată fi organizate în luna iunie.
 
Proiectul propus modifică Codul administrativ astfel încât mandatele primarilor, președinților consiliilor județene și ale consilierilor locali și județeni să fie prelungite de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către noii aleși.

Ce prevede proiectul de lege al AEP pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ: "Art. I. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, cu completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:

1. La articolul 128, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins: „(4) Mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit (5) Alegerile pentru noul consiliu local se organizează in cel mult 6 luni de la data incetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.

2. La articolul 151, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins: (4) Mandatui primarului se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul nou­ ales. (5) Alegerile pentru noul primar se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.

3. La articolul 177, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins: (4) Mandatul consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul judeţean nou­ales este legal constituit. (5) Alegerile pentru noul consiliu judeţean se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.

4. La articolul 187, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins: (4) Mandatul preşedintelui consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurărnântului de către preşedintele consiliului judeţean nou-ales. (5) Alegerile pentru noul preşedinte al consiliului judeţean se organizează in cel mult 6 luni de la data încetării stăril de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.

Art. II. Prevederile art. I se aplică şi mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale pentru care trebuie să se organizeze alegeri în anul 2020".
 
Autoritatea Electorală Permanentă
a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spune că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit "cvasi-imposibilă".


 UPDATE:

Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, consideră Autoritatea Electorală Permanentă, în timp ce asupra alegerilor parlamentare planează un mare grad de incertitudine, afirmă preşedintele instituției, Constantin Mituleţu - Buică.
 

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean, AEP propune prelungirea prin lege a mandatelor actualilor aleşi locali şi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri noi consultări cu partidele referitor la alegerile locale.
 
Mituleţu-Buică menţionează că, indiferent de opţiune - organizarea scrutinului la terman sau amânare - este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.
Depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege. În aceste condiţii, AEP transmite şi un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor. De asemenea proiectul menţionează că alegerile se organizează în cel mult şase luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mitica 27 Mar, 2020 12:12 Acum sincer.... După ce a marjat, după europarlamentare, cu anticipate.... Pentru parlamentul meu.... Președintele se vede în ipostaza.. Inversa... Alegeri.. Nu mai pot avea loc... Nici la termen... Curat ghinion...