Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărata miză pentru români era intrarea în Schengen cu granițele terestre Stelian Ion, deputat USR Constanța, despre ce înseamnă pentru România aderarea parțială?

ro

08 Jan, 2024 17:00 1037 Marime text
  • Președintele USR Constanța și fost ministru al Justiției consideră că adevărata miză pentru români era de a intra în Schengen cu granițele terestre, pentru că aici erau marile probleme, aici sunt cozile, aici se pierd foarte mulți bani anual
  • Stelian Ion consideră că trebuie văzute toate condițiile pe care le-a acceptat partea română prin acordul încheiat cu Austria
  • Țările membre ale Uniunii Europene au aprobat pe 30 decembrie 2023, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.
     
 
 
Deputatul Stelian Ion, președintele USR Constanța și fost ministru al Justiției consideră că adevărata miză pentru români era de a intra în Schengen cu granițele terestre, pentru că aici erau marile probleme, aici sunt cozile, aici se pierd foarte mulți bani anual.
 
„Aici avem mai multe probleme, din acest an. Bulgaria a început să întețească controalele la graniță, asta înseamnă că transportatorii români vor pierde și mai mult timp la granițe.
 
Această victorie „extraordinară”, a aderării cu granițele aeriene și maritime, pe care încearcă să ne-o prezinte Guvernul PSD-PNL, este mai degrabă un punct care ne duce înapoi, se văd mai bine dezavantajele imediate.
 
Avantajele sunt de ordin formal, intrăm în Schengen, avem „ștampila” Schengen, cum ne spune ministrul Predoiu, ca și cum românilor asta le trebuie, o „ștampilă”. Partea de câștig este una de titulatură.
 
Nu avem însă un calendar foarte clar cu privire la aderarea la Schengen cu granițele terestre, cum ar fi fost normal, ci doar promisiunea că vom mai discuta.
 
România merită să intre în Schengen.
 
Nu sunt lucrurile perfecte în România, dar cert este că nu am beneficiat de un tratament corect. Este foarte important să continuăm să ne revendicăm drepturile.
 
Consecințele pot fi de a arunca România într-o direcție antieuropeană, cei din partidul extremist AUR vor putea spune „ce mai vreți de la Europa, nu vedeți că ne tratează cu spatele? Mai lăsați-ne cu Europa”.
 
De aceea, trebuie văzut dacă Austria face un joc deliberat sau nu. Așa cum trebuie să vedem toate condițiile pe care le-a acceptat partea română. PSD și PNL ne-au prezentat doar ambalajul, nu și conținutul.
 
După un eșec răsunător în 2022, când se crease o așteptare foarte mare, cred că este nepermis să mai creezi astfel de așteptări și să prezinți lucrurile ca pe o mare victorie, când nu este așa în realitate. Nu poți să-i păcălești la nesfârșit pe români, indiferent câți bani bagi în propagandă pe la posturile de televiziune”, spune Stelian Ion.
 
Reamintim, țările membre ale Uniunii Europene au aprobat pe 30 decembrie 2023, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.

Decizia înseamnă că, începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări - care au aderat la UE în 2007 - vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătraţi şi 423 de milioane de cetăţeni din 27 de ţări europene (23 de state membre ale UE şi 4 din afara UE). 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Anunțul fostului viceprimar USR, Florin Cocargeanu Consilierii USR și PSD au semnat convocatorul pentru recuperarea prejudiciului. Este vizat primarul Chițac!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii