Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 29 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru Shakira. Ce s-a întâmplat cu problemele juridice pe care le avea în Spania?

ro

09 May, 2024 16:45 630 Marime text
foto: Facebook.com Un tribunal spaniol a anunţat joi că a clasat cea de-a doua procedură pentru fraudă fiscală deschisă împotriva celebrei cântăreţe Shakira, care a scăpat astfel de problemele juridice pe care le avea în ţara în care a locuit timp de mai mulţi ani, informează AFP.

În urma solicitării Parchetului spaniol, anunţată miercuri, un tribunal de la periferia oraşului Barcelona a admis că artista columbiană a comis "nereguli" în declaraţia ei fiscală din 2018, cu un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro pentru fiscul spaniol.

Însă "neregulile nu sunt suficiente pentru a constitui o infracţiune (penală) împotriva administraţiei fiscale", a declarat magistratul însărcinat cu acest caz, potrivit căruia interpreta piesei "Hips don't lie" nu a avut "intenţia de a frauda fiscul".

Parchetul spaniol a decis că nu există "probe suficiente" pentru a formula acuzaţii penale împotriva Shakirei în acest dosar.

Tribunalul anunţase în iulie 2023 că a deschis această procedură împotriva cântăreţei, suspectată la acea vreme că a folosit societăţi cu sedii în paradisuri fiscale pentru a evita să-şi plătească integral impozitul pe venit şi pe avere în 2018.

Cântăreaţa a achitat o amendă de 6,6 milioane de euro în luna următoare pentru a-şi demonstra disponibilitatea de a-şi reglementa situaţia în raport cu fiscul spaniol. Acea sumă a inclus, pe lângă taxele datorate fiscului, dobânzi de întârziere şi costuri de regularizare.

Shakira rămâne în vizorul fiscului spaniol şi pentru taxele aferente anului 2011, dar acea procedură este doar administrativă, nu judiciară.Un proces evitat în noiembrie

Cântăreaţa a evitat un proces stânjenitor la sfârşitul anului 2023 în faţa unui tribunal din Barcelona în cadrul primelor urmăriri penale declanşate împotriva ei pentru fraudă fiscală.

Pachetul spaniol o acuzase în acel dosar distinct că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, în contextul în care artista a locuit în acei ani mai mult de 183 de zile pe an în Spania, pragul dincolo de care se consideră că o persoană are rezidenţa fiscală în această ţară.

Procurorii au cerut o pedeapsă de opt ani de şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.


Artista a dezminţit categoric acuzaţiile

La rândul ei, artista a dezminţit categoric acuzaţiile, dând asigurări că, deşi a început în 2011 o relaţie cu fostul jucător al echipei de fotbal FC Barcelona Gerard Pique, ea nu a încetat să se deplaseze în lumea întreagă în acei ani din cauza carierei sale.

Ea afirmă că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte să îşi transfere în 2015 rezidenţa fiscală din Bahamas în Spania, cu puţin timp înainte de naşterea celui de-al doilea copil al cuplului.

Convocată la tribunal în noiembrie 2023 pentru a fi judecată, Shakira a semnat un acord în ultimul moment cu Parchetul spaniol şi a evitat astfel un proces care risca să mediatizeze intens o serie de detalii despre viaţa ei privată.

În cadrul acelui acord, celebra cântăreaţă a fost condamnată la plata unei amenzi de peste 7,3 milioane de euro, reprezentând 50% din cuantumul fraudei. Ea a achitase deja 17,45 milioane de euro fiscului spaniol pentru a-şi reglementa situaţia juridică în acest dosar.

Shakira - al cărei nume a apărut în "Pandora Papers", o vastă anchetă jurnalistică în care mai multe sute de personalităţi au fost acuzate că şi-au ascuns veniturile în companii offshore - s-a despărţit de Gerard Pique în 2022 şi s-a mutat de atunci alături de copiii ei în oraşul american Miami.Citește și:

„Şolduri care nu mint, talent incomparabil”. Shakira are o statuie în orașul natal din ColumbiaSursa: Agerpres.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii