Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:52 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiul militar româno-american „Dacian Viper” la a patra ediţie

ro

08 Apr, 2014 12:06 1466 Marime text
Pentru a patra oară în ultimii opt ani, Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii este locul de desfăşurare al exerciţiului bilateral româno-american „Dacian Viper 2014”.

Pe aerodoromul militar de la Câmpia Turzii se va susţine în perioada 10-17 aprilie un exerciţiu militar la care participă peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16. Obiectivul principal al exerciţiului este ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multinaţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre armatele unor ţări membre ale NATO. De asemenea este urmărită şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor în comun cu partenerul american.

Exerciţiul, care se află la a patra ediţie şi se desfăşoară sub denumirea „Dacian Viper”, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012. Obiectivul evenimentului este antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de desfăşurare şi este inclus în planul cu principalele activităţi ale Statului Major al Forţelor Aeriene.

Ti-a placut articolul?

Comentarii