Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:19 22 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi importantă pentru un magistrat din Constanţa! Alexandru Arhip, în faţa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din CSM

ro

20 Mar, 2017 00:00 1586 Marime text
Alexandru Bogdan Arhip, din Judecătoria Constanţa, se va afla azi în faţa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Părţile cauzei sunt Inspecţia Judiciară şi Alexandru Bogdan Arhip, iar obiectul îl reprezintă „art. 99, litera c. şi t., cu aplicarea art. 99, alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată“.
 
Amintim că judecătorul constănţean Alexandru Bogdan Arhip a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare după ce, în repetate rânduri, a citat cu mandate de aducere copiii ce ar fi fost abuzaţi în cadrul „Grădiniţei Groazei“, pentru a fi audiaţi în calitate de părţi vătămate în proces.

Sesizare din oficiu 

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 12 iulie 2016, ca urmare a apariţiei în mass-media a mai multor articole referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut opiniei publice sub numele „Grădiniţa groazei“, aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa. Lucrarea a fost înregistrată sub nr. 4911/IJ/2649/DIJ/2016 la, Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători.
 
„Verificările prealabile au fost efectuate de inspectorii judiciari desemnaţi în condiţiile art. 11, alin. (3) din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1027/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 802/29 noiembrie 2012, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45, alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor. După finalizarea verificărilor prealabile, inspectorii judiciari au dispus, la data de 16.09.2016, începerea cercetării disciplinare.“

Nota Inspecţiei 

„La 9 noiembrie 2016, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară privindu-l pe domnul judecător Arhip Bogdan Alexandru de la Judecătoria Constanţa pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, lit. t), teza a II-a, cu aplicarea art. 991, alin. (2), şi art. 99, lit. c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, reţinându-se că judecătorul, în cazul primei abateri, a omis să verifice din oficiu dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar, nu a pus în discuţie solicitările experţilor şi a refuzat să discute cererile acestora, a refuzat să pună în discuţie părţilor cererea formulată de una dintre acestea şi a stabilit măsuri contradictorii în şedinţele de judecată cu privire la modul şi calitatea în care au fost citate persoane minore, precum şi în privinţa modului în care urma să se desfăşoare audierea, iar în cazul celei de-a doua abateri, a manifestat o atitudine improprie caracterului solemn al şedinţei de judecată. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză“.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii