Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:38 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor din OUG

ro

01 Feb, 2017 12:44 748 Marime text
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă modul profund netransparent în care, ieri, Guvernul României a ales să modifice Codul penal şi Codul de procedura penală, fără o dezbatere reală şi efectivă şi prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

„Acest mod de acţiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministrul Justiţiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, că apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanţă de urgenţă, fără să mai aştepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competenţele acestuia”, arată UNJR.

„Menţionăm că dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat.

Cu toate acestea, orice modificare a legislaţiei penale necesită existenţa prealabilă a unor dezbateri solide şi analiză reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiţiei sunt departe de a atinge acest deziderat.

În acelaşi timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetăţenilor, motiv pentru care cerem tuturor instituţiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop.

UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislaţiei penale prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă nu este permisă decât în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituţie, întrucât competenţă primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, că organ reprezentativ suprem al poporului şi unică autoritate legiuitoare. Existenţa unor practici din trecut nu poate legitimă un atare demers atunci când acesta vine în contradicţie cu normă constituţională.

UNJR a solicitat încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spaţiul public că modificarea să nu se facă prin Ordonanţă de Urgenţă, ci în Parlament, în urmă unor dezbateri în care să fie implicaţi toţi actorii interesaţi, inclusiv societatea civilă şi profesioniştii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societăţii.

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub formă unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv”, potrivit UNJR.


Sursa foto: Facebook UNJR

Ti-a placut articolul?

Comentarii