Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un polițist din Constanța a câștigat în instanță 4.000 de euro de la Statul Român

ro

15 Dec, 2023 15:17 878 Marime text


Iuliu Cosmin Buștiuc, un polițist din Constanța, a câștigat în primă instanță 4.000 de euro de la Statul Român, banii reprezentând daune morale pe care omul legii ar trebui să le primească pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare în cazul său.
 
Decizia acordării daunelor a fost luată de Tribunalul Constanța, care a admis în parte acțiunea deschisă de Iuliu Cosmin Buștiuc în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Hotărârea Tribunalului a fost luată în dosarul 354/118/2023 și poate fi atacată în apel, la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim, Iuliu Cosmin Buștiuc s-a aflat printre polițiștii vizați de ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.
 
Dosarul penal a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.
 
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
 
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
 
În plus, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
 
Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
 
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.
 
Acum, rămâne de văzut dacă decizia Tribunalului privind acordarea daunelor morale va fi atacată la Curtea de Apel.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii