Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cunoscut afacerist din Constanța vrea să aibă cazierul curat

ro

01 Feb, 2021 00:00 2859 Marime text
  • Omul de afaceri Viorel Done s-a adresat Tribunalului Constanța, solicitând reabilitarea judecătorească.
  • Potrivit legislației în vigoare, reabilitarea judecătorească reprezintă o instituție de drept care dă posibilitatea unei persoane ce a fost condamnată penal să ceară înlăturarea consecințelor condamnării.
  • În octombrie 2014, Done (suspectat că a făcut bani din vânzarea ilegală a ţigaretelor) a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
  • În prezent, Viorel Done a arătat în cererea adresată instanței că îndeplinește condițiile cerute de lege pentru reabilitare.
  • Tribunalul Constanța a declinat cazul la Judecătorie, urmând ca prima înfățișare să aibă loc în luna martie 2021.
Omul de afaceri din Constanța Viorel Done cere să fie reabilitat în ochii legii.
 
Acesta s-a adresat Tribunalului Constanța, solicitând instanței să dispună reabilitarea sa judecătorească dat fiind că, după condamnarea de trei ani din 2014, „nu a mai săvârșit nicio altă infracțiune“, iar termenul de reabilitare este împlinit.
 
Dosarul în care este pus în discuție cazierul afaceristului a fost înregistrat inițial pe rolul Tribunalului Constanța la data de 16 decembrie 2020, Viorel Done fiind petent în cauză, iar obiectul dosarului fiind „reabilitarea judecătorească“.
 

Condițiile cerute de lege, îndeplinite

 
Potrivit legislației în vigoare, reabilitarea judecătorească reprezintă o instituție de drept care dă posibilitatea unei persoane ce a fost condamnată penal să ceară înlăturarea consecințelor condamnării. Această cerere poate fi introdusă de persoana condamnată după ce se îndeplinesc anumite termene stabilite prin lege.
 
În cazul său, Viorel Done a arătat în cererea adresată instanței că îndeplinește condițiile cerute de lege pentru reabilitare.
 
Se arată în Hotărârea nr. 34/2021 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, că „la data de 16.12.2020, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, sub nr. (...) cererea de reabilitare formulată de petentul Done Viorel, privind condamnarea de 3 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 526/28.11.2012 a Tribunalului Constanța, definitivă prin decizia penală nr. 680/P din 23.10.2014 a Curții de Apel Constanța“.
 
„În motivarea în fapt a cererii, petentul Done Viorel a arătat că, prin sentința penală nr. 526/28.11.2012 a Tribunalului Constanța definitivă prin decizia penală nr. 680/P din 23.10.2014 a Curții de Apel Constanța, a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. din 1969 și art. 5 C.pen. și că, ulterior acestei condamnări nu a mai săvârșit nici o altă infracțiune, fiind împlinit termenul de reabilitare“, conform hotărârii citate pe www.rolii.ro.
 

Condamnat în 2014

 
Amintim că, în octombrie 2014, Viorel Done (suspectat că a făcut bani din vânzarea ilegală a ţigaretelor) a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
 
Hotărârea a fost luată pe 23 octombrie 2014 de către judecătorii Curţii de Apel Constanţa.
 
Instanța de apel a decis achitarea afaceristului pentru speculă şi au micşorat pedeapsa aplicată iniţial de Tribunalul Constanţa, respectiv şase ani de închisoare cu executare.
 
În final, Viorel Done a fost condamnat să execute trei ani de închisoare.
 
La rândul său, firma SC Dovi Import Export SRL Constanţa a fost condamnată la pedeapsa amenzii de 150.000 de lei şi la pedeapsa complementară prevăzută de art. 531 lit. b teza a II-a (suspendarea oricărei activităţi de comerţ ce presupune operaţiuni cu ţigarete sau tutun pe o durată de trei ani, după executarea pedepsei principale).
 
Așa cum arătam la momentul respectiv, în acest dosar, la jumătatea lunii decembrie 2011, pe raza judeţului Constanţa au fost efectuate 50 de percheziţii domiciliare în urma cărora au fost descoperite şi indisponibilizate 3.000.000 de ţigarete de diferite mărci, în pachete netimbrate sau cu timbre emise de autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina.
 
Valoarea bunurilor a fost estimată la 1.228.000 de lei. Tot cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi 222 de sticle cu băuturi alcoolice fără timbru fiscal.
 
Procurorii au mai susţinut, la vremea respectivă: „În complexul hotelier Astoria din staţiunea Mamaia, administrat de Done Viorel, au fost descoperite 134.397 de pachete de ţigarete netimbrate sau purtând marcaje emise de autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina, precum şi sticlele cu băuturi alcoolice netimbrate“.
 
În octombrie 2015, Judecătoria Medgidia a admis propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă în privința omului de afaceri Viorel Done.
 

Cazul, declinat la Judecătoria Constanța

 
Pentru a reveni la cererea de reabilitare formulată de acest, la termenul de judecată desfășurat la Secția penală a Tribunalului Constanța în data de 19 ianuarie 2021, judecătorii au decis să trimită dosarul spre soluționare Judecătoriei Constanța.
 
„În cauză,  petentul solicită reabilitarea judecătorească dintr-o hotărâre de condamnare pronunțată în primă instanță de Tribunalul Constanța – respectiv sentința penală nr. 526/28.11.2012 a Tribunalului Constanța definitivă prin decizia penală nr. 680/P din 23.10.2014 a Curții de Apel Constanța a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. din 1969 și art. 5 C.pen., pronunțată pentru o faptă de competența judecătoriei, astfel încât competentă să soluționeze cauza este Judecătoria Constanța“, au explicat magistrații Tribunalului.
 
În aceste condiții, dosarul privind reabilitarea afaceristului Done a fost înregistrat la Secția penală a Judecătoriei Constanța marți, 27 ianuarie 2021.
 
Prima înfățișare în cauză a fost fixată pentru data de 12 martie 2021, de la ora 8.30.
 
Citește și:

Afaceristul Viorel Done, achitat şi trimis în puşcărie pentru trei ani

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii