Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul Viorel Done, achitat şi trimis în puşcărie pentru trei ani

ro

24 Oct, 2014 00:00 6930 Marime text
Cunoscutul afacerist local Viorel Done (suspectat că a făcut bani din vânzarea ilegală a ţigaretelor) a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Hotărârea este definitivă şi a fost luată, ieri, de judecătorii Curţii de Apel Constanţa. Aceştia au hotărât achitarea afaceristului pentru speculă şi au micşorat pedeapsa aplicată iniţial de Tribunalul Constanţa, respectiv şase ani de închisoare cu executare. Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, în 2011, printr-o decizie unică la nivel naţional la vremea respectivă, judecătorii constănţeni au luat măsura preventivă a interzicerii de a desfăşura anumite activităţi, respectiv depozitarea şi comercializarea de ţigarete, pe o durată de 60 de zile, faţă de SC Dovi Import Export SRL.
 
În aceeaşi cauză penală, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Cristian Liciu, la trei ani de închisoare cu executare. Mai departe, Nicolae Alexandru Constantinescu, Claudiu Mihai Lăzărică şi Traian Simiganoschi au luat câte doi ani de închisoare, cu executare. Asta în timp ce Florin Alexandru a primit trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Nelu Mocanu, Romeu Onilă, Doru Rîşcu, Mihai Asaftei, Felicia Rîşcu, Fănel Grecu, Eleonora Niţu şi Paulin Niţu au luat câte doi ani de închisoare. Asta în timp ce Sterea Calinderi a fost condamnat la şase luni de închisoare. Tot Curtea de Apel a dispus condamnarea persoanei juridice SC Complex Astoria SRL la pedeapsa amenzii de 100.000 de lei şi pedeapsa complementară prevăzută de art. 531 lit. b teza a II-a (suspendarea oricărei activităţi de comerţ ce presupune operaţiuni cu ţigarete sau tutun pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale). De asemenea, SC Dovi Import Export SRL Constanţa a fost condamnată la pedeapsa amenzii de 150.000 de lei şi la pedeapsa complementară prevăzută de art. 531 lit. b teza a II-a (suspendarea oricărei activităţi de comerţ ce presupune operaţiuni cu ţigarete sau tutun pe o durată de trei ani, după executarea pedepsei principale).

Percheziţii domiciliare

Amintim că, în această cauză, la jumătatea lunii decembrie 2011, pe raza judeţului Constanţa au fost efectuate 50 de percheziţii domiciliare în urma cărora au fost descoperite şi indisponibilizate 3.000.000 de ţigarete de diferite mărci, în pachete netimbrate sau cu timbre emise de autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina. Valoarea bunurilor a fost estimată la 1.228.000 de lei. Tot cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi 222 de sticle cu băuturi alcoolice fără timbru fiscal. Procurorii au mai susţinut, la vremea respectivă: „În complexul hotelier Astoria din staţiunea Mamaia, administrat de Done Viorel, au fost descoperite 134.397 de pachete de ţigarete netimbrate sau purtând marcaje emise de autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina, precum şi sticlele cu băuturi alcoolice netimbrate.“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii