Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:41 29 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un colonel din Ministerul Apărării Naţionale trimis în judecată de DNA, achitat. Ce s-a decis ieri la Constanţa

ro

05 Dec, 2019 00:00 1928 Marime text

Şase persoane trimise în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni de corupţie săvârşite de militari au fost achitate de judecătorii Tribunalului Tulcea. Printre inculpaţi să se numără şi un ofiţer activ cu gradul militar de colonel aflat la dispoziţia Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fost comandant al unei unităţi militare.
 
În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, instanţă care ieri a decis ca săptămâna viitoare să anunţe decizia finală.
 
Colonelul este suspectat de comiterea a patru infracţiuni de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi de şase infracţiuni de fals intelectual.
 

Ce spun procurorii

 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Direcţiei Naţionale Antiocorupţie arată, printre altele, că inculpatul S.A.C., „în cursul anului 2012, alăturat cererii unice de plată nr. (…), cu rea-credinţă, a prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - Centrul Judeţean Tulcea, adeverinţa nr. (…), emisă de U.M. (…), prin comandantul unităţii colonel A.C., care conţine menţiuni nereale, mijloc fraudulos prin care a obţinut pe nedrept, cu titlu nerambursabil, din Bugetul General al Uniunii Europene şi Bugetul Naţional suma totală de 685.210,3 lei, echivalent a 155.232,94 euro (din Bugetul General al Uniunii Europene 615.414,03 lei, echivalent a 139.088,73 euro şi din Bugetul Naţional suma de 69.796,27 lei , echivalent a 1 6.144,21 euro)“.
 
Cu privire la ofiţerul activ cu gradul militar, procurorii Direcţiei Naţionale Antiocorupţie arată, printre altele,  că inculpatul A.C., în calitate de comandant al U.M. (…), în cursul anului 2012, cu intenţie, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a înlesnit obţinerea pe nedrept de către S.A.C. a finanţării nerambursabile aferente cererii unice de plată nr. (…) adresate A.P.I.A. - Centrul Judeţean Tulcea, din Bugetul General al Uniunii Europene şi din Bugetul Naţional, a sumei totale de 685.210,3 lei, echivalent a 155.232,93 euro (din Bugetul General al Uniunii Europene suma de 615.414,03 lei, echivalent a 139.088,73 euro şi din Bugetul Naţional suma de 69.796,27 lei, echivalent a 16.144,2 euro).
 
Cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată la începutul lunii august 2016, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Tulcea. După câteva termene de judecată, instanţa a dispus achitarea celor şase inculpaţi. De asemenea, judecătorii au respins cererea de desfiinţare a adeverinţelor emise de U.M.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă săptămâna viitoare.
 
Citeşte şi:

 
Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită. Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Bucureşti

500 de lei, în buzunarul de la piept Pacient condamnat pentru că ar fi mituit un medic militar. A recunoscut tot
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii