Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UAT Fântânele, proces împotriva Curții de Conturi. Cazul a ajuns la Curtea de Apel! Cine a câștigat în primă instanță

ro

16 Sep, 2022 00:00 1390 Marime text
  • Dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în recurs.
  • În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins ca neîntemeiate atât cererea primăriei de anulare parțială a deciziei Curții de Conturi, cât și cererea de suspendare a executării acesteia.
 
Dosarul în care Comuna Fântânele a atacat o decizie a Curții de Conturi a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, după ce a fost atacată prima hotărâre, pronunțată în proces de Tribunalul Constanța!
 
Cei care au declarat recurs au fost reprezentanții comunei, după ce Tribunalul a respins acțiunea!
 
Acum, dosarul a fost recent înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în recurs.
 
Inițial, dosarul fusese înregistrat pe rolul Secției Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța pe 29 aprilie 2022, obiectul dosarului fiind „anulare act administrativ“.
 
Cazul are indicativul 3003/118/2022 și în părțile sunt Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Fântânele prin Primar Roșu Ion și, respectiv, Primarul Comunei Fântânele, în calitate de reclamanți, iar de partea cealaltă, a pârâților, se află Curtea de Conturi a României, dar și Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi a Județului Constanța.
 
Cu o ocazie anterioară, primarul Adrian Ion Roșu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, următoarele:
 
„O parte dintre măsurile dispuse de auditorii Curții de Conturi au fost deja implementate din timpul controlului, iar pentru o altă parte am făcut contestație. De asemenea, ne consultăm și cu avocatul comunei legat de măsurile ce vor fi contestate în instanță, iar noi vom aplica legea așa cum se dispune. Dacă vor fi prejudicii de recuperat, le vom recupera, dacă sunt alte măsuri de implementat, le vom implementa, căci trebuie să aplicăm legea“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în urma auditului financiar al Camerei de Conturi la UAT Fântânele, efectuat în anul 2021, auditorii publici externi au aplicat o sancțiune contravențională constând în amendă în valoare de 5.000 de lei către UATC Fântânele, în contextul abaterilor constatate pe parcursul controlului, după cum se arată în raportul oficial al Curții de Conturi.
 
Minuta hotărârii atacate
 
Primarul Adrian Ion Roșu a explicat cu aceeași ocazie, pentru ZIUA de Constanța, că auditul a vizat anul 2020 și perioada dinainte, intervalul verificat nefăcând parte din mandatul său.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins ca neîntemeiate atât cererea primăriei de anulare parțială a deciziei Curții de Conturi, cât și cererea de suspendare a executării acesteia.
 
Iată minuta hotărârii 1155/2022 a Tribunalului Constanța:
 
Respinge capătul principal de cerere având ca obiect anulare parţială a Deciziei nr. 7/16.02.2022 emisa de Camera de Conturi Constanta şi a Încheierii nr. 3 din 06.04.2020 emisa de către Curtea de Conturi a Romaniei-Camera de Conturi Constanta- Comisia de Soluţionare a contestaţiilor, formulat de reclamanţii UAT Comuna Fantanele şi Primarul Comunei Fantanele în contradictoriu cu pârâţii Curtea de Conturi a Romaniei şi Camera de Conturi a Judeţului Constanţa, ca neîntemeiat. Respinge cererea având ca obiect suspendarea executării Deciziei nr. 7/16.02.2022 emisa de Camera de Conturi Constanta, ca neîntemeiată.
 
Așa cum am precizat, hotărârea a fost atacată în recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Audit al Curții de Conturi la UAT Fântânele, în județul Constanța. Ce spune primarul despre constatările controlului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii