Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 25 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța menține uniforma lila a elevilor de la Școala 39 Nicolae Tonitza! (MINUTA)

ro

23 May, 2024 17:00 968 Marime text
  • Tribunalul Constanța a respins acțiunea împotriva menținerii culorii lila, după ce a admis o excepție pe care a invocat-o din oficiu.
Culoarea lila la cămașa din uniforma elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza, din Constanța, rămâne în picioare, în urma deciziei de astăzi, 23 mai 2024, a Tribunalului!
 
Judecătorii de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței au respins ca inadmisibilă acțiunea formulată pentru eliminarea culorii lila din uniforma elevilor, dar decizia mai poate fi atacată în recurs.
 
Hotărârea de respingere a fost luată de instanță după ce a fost admisă excepția inadmisibilității cererii, invocată din oficiu.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate astăzi, 23 mai 2024, de către Tribunalul Constanța:
 
„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu.
Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul (...), în contradictoriu cu pârâţii Şcoala Gimnazială Nr. 39 «Nicolae Tonitza», Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Ministerul Educaţiei, ca inadmisibilă.
Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta (...), ca neîntemeiată.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Constanţa“.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Parascheva Dorin, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Acum, părțile au la dispoziție 15 zile de la primirea hotărârii motivate pentru a declara recurs.
 
Dacă se va declara recurs, dosarul va fi trimis pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în proces, s-a solicitat, printre altele, „constatarea nelegalităţii introducerii/menţinerii uniformei şcolare reprezentată de culoarea «lila» a cămăşii/ tricoului/ bluzei, respectiv culoarea «bleumarin/negru» a pantalonului/fustei cu consecinţa reluării procedurii legale de stabilire a semnului distinctiv cu titlu de ţinută şcolară în acord cu Legea 35/2007“.
 
De asemenea, s-a mai cerut „constatarea încetării efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Școlii nr. 39 Constanţa, constatarea încetării efectelor juridice ale Regulamentului de organizare și funcţionare al Școlii nr. 39 Constanţa pentru anul școlar“.
 
Cererea viza anul școlar 2022-2023, și, în cuprinsul acesteia, părintele reclamant a mai precizat că „la acest moment, elevii Şcolii Gimnazile nr. 39 Constanţa se prezintă la şcoală în ţinută lila, deşi din consultarea reprezentanţilor elevilor pentru anul şcolar (...) a rezultat culoarea alb în ţinuta şcolară, părinţii şi elevii văzându-se la început de an şcolar într-o situaţie în dezacord vădit cu voinţa proprie, fiind astfel nevoiţi să achiziţioneze noi ţinute de culoare lila şi să renunţe la cele deja achiziţionate de culoare alb“.
 
Nu în ultimul rând, reclamantul a mai spus că „din niciun document emis de către Şcoala Gimnazială nr. 39 Constanţa în acord cu Legea 35/2007 nu rezultă stabilirea legală sub aspect procedural a ţinutei şcolare de culoare lila, sens în care a solicitat a se reţine faptul că impunerea unei culori drept ţinută şcolară în afara respectării cadrului normativ procedural incident este vădit nelegală şi rău-intenţionată“.
 
În replică, reprezentanții din proces ai școlii au precizat că „nu este justificată sub niciun aspect critica reclamantului, întrucât acesta face parte din Consiliul de părinţi, format dintr-un număr de 57 de persoane, iar acesta si-a expus clar punctul de vedere în cadrul şedinţelor consiliului, însă cum niciun alt membru nu a fost de acord cu opinia sa, ceilalţi părinţi nefiind în consens cu reclamantul privind schimbarea uniformei şcolare“.
 
Reclamantul trebuie să se supună majorităţii, iar instanţa, în baza principiului disponibilităţii, nu a fost sesizată cu un alt obiect de judecată. Referitor la capătul de cerere privind constatarea încetarii efectelor juridice ale Procesului-verbal încheiat în data de 24.09.2009 în cadrul Consiliului de administraţie al Școlii nr. 39 Constanța, a arătat că nu exista temei pentru a se dispune în acest sens, din moment ce instanţa nu a constatat ca fiind nelegal acest procesul-verbal, neexistand motive de nelegalitate plauzibile“, au mai arătat reprezentanții unității școlare.
 
Toate argumentele pe care le vor aduce în cauză părțile din proces vor fi analizate de judecătorii de la Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
Ulterior, decizia pe care o vor lua aceștia va putea fi atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Știri justiție Constanța
Trei procurori din Constanța, înscriși la examenul de promovare în funcții de execuție! Cine sunt

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii