Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța a respins cererea de reabilitare a omului de afaceri Valentin Leaută din Năvodari (MINUTA)

ro

06 Jun, 2023 14:01 1197 Marime text
Justițiabili și jandarmi intrând în sala de judecată

Judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța au respins cererea de reabilitare formulată de omul de afaceri năvodărean Valentin Leaută, care viza hotărârea prin care, în 2009, acesta fusese condamnat la 12 ani de închisoare!
 
În minuta hotărârii de azi, 6 iunie 2023, se arată că instanța
 
„În baza art. 533 C.p.p. , art. 534 C.p.p. rap. la art. 168 lit.b C.p.p. respinge cererea având ca obiect reabilitarea judecatorească, formulată de petentul Leaută Valentin, cu privire la condamnarea de 12 ani închisoare, aplicata prin S.P. nr. 150/19.03.2008 a Tribunalului Constanța, rămasă definitivă prin Decizia Penală nr. 1052/24.03.2009 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, redusă la pedeapsa de 5 ani închisoare, prin Sentința Penală nr.79/7.02.2014 pronunțată de Tribunalul Constanța, definitiva prin Decizia Penală nr. 12/P/17.02.2014 a Curții de Apel Constanța, ca nefondata.
În baza art. 275 alin.2 C.p.p. obligă petentul condamnat Leaută Valentin la plata sumei de 300 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat“

 
Decizia a fost pronunțată în dosarul cu indicativul 3002/118/2023, pronunțarea unei soluții fiind amânată pentru astăzi, 6 iunie 2023.
 
Nu est epentru prima dată când omul de afaceri primește un astfel de răspuns de la judecătorii constănțeni privind cererile de reabilitare formulate.
 
Valentin Leaută a fost încarcerat pe 14 mai 2009 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, în vederea executării sentinţei de 12 ani de detenţie, la care fusese condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru înşelăciune.
 
Decizia Curții Supreme a răsturnat, în 2009, cele două hotărâri anterioare pronunțate în cauză de către Tribunalul Constanța și, respectiv, Curtea de Apel Constanța, prin care Valentin Leaută fusese declarat nevinovat și achitat de acuzațiile aduse de procurorii constănțeni.
 
În prima jumătate a anului 2014, Valentin Leaută a fost eliberat din detenție, după ce a executat cinci ani din pedeapsa de 12 ani, beneficiind de prevederile legislative privind aplicarea legii penale mai favorabile, iar sentința i-a fost redusă la cinci ani de închisoare.
 
Pe parcursul întregului proces penal, dar și în numeroasele căi de atac extraordinare exercitate ulterior condamnării sale la 12 ani de detenție, Valentin Leaută, prin avocații săi, și-a susținut nevinovăția cu privire la acuzațiile aduse de procurori.
 
De altfel, așa cum arătam în edițiile anterioare, două instanțe din Constanța îl achitaseră de acuzațiile aduse, însă Înalta Curte a admis recursurile declarate în cauză de către procurori și partea civilă Compania Industrială Grivița SA, a reținut cauza spre rejudecare și l-a condamnat direct la 12 ani de detenție.
 
Decizia de azi a Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Consstanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii