Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:28 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Leaută îşi supraetajează blocul de apartamente din Năvodari!

ro

01 Mar, 2017 00:00 1661 Marime text
În anul 2015, doi oameni de afaceri constănţeni se pregăteau pentru o investiţie imobiliară în Năvodari, zona Mamaia Nord. Potrivit memoriului depus la acea vreme la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Valentin Leaută şi Constantin Radu intenţionau să realizeze proiectul „Construire imobil P+4E+Pod circulabil cu 28 de unităţi de locuit şi împrejmuire teren“, în Năvodari, trup 3/1/2 - tf 158/6, lot 1/1/2/2, unde cei doi aveau un teren de 1.059 mp. Conform memoriului depus la acea vreme, pe terenul de 1.059 mp, oamenii de afaceri voiau să realizeze proiectul cu suprafaţa construită de 415 mp şi suprafaţa desfăşurată de 2.900 mp, Procentul de Ocupare a Terenului fiind de 40%, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului, de 2,73.
 
Conform temei de proiect, imobilul a fost prevăzut cu patru unităţi locative pe parter şi şase unităţi locative pe fiecare dintre etajele I, II, III şi IV, în total, 28 de apartamente. Beneficiarul intenţiona să construiască şi să scoată la vânzare cele 28 de apartamente cu spaţii de parcare aferente.
 
În urmă cu o săptămână, unul dintre cei doi investitori, Valentin Leaută, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa un nou memoriu pentru realizarea proiectului „Canalizare menajeră“ în zona Mamaia Nord, trup 3/1/2, strada Hanului / prelungirea D14, parcela tf 158/5, lot 1/1/2/2 din Năvodari.
 
La începutul acestei săptămâni, cei doi oameni de afaceri, Valentin Leaută şi Constantin Radu, au depus un nou proiect la Agenţia pentru Protecţia Mediului: „Modificare proiect autorizat cu AC 126/16.03.2016 prin transformare pod circulabil în etaj locuibil conform Legii 50/1991, referitor la supraetajarea construcţiilor în limita a 20% din suprafaţa desfăşurată“.
 
Conform proiectului depus, proiectul este situat în Năvodari, trup 3/1/2 / tf 158/6, lot 1/1/2/2. Terenul, în suprafaţă totală de 1.059 mp (conform contractului de vânzare - cumpărare), se află în localitatea Năvodari, judeţul Constanţa. Pe acest teren se propune realizarea construcţiei cu regimul de înălţime P+4E+5E retras, având volumetrie paralelipipedică, care să se încadreze în valorile zonei. Imobilul va avea următoarea funcţiune: locuinţe colective cu patru unităţi locative pe parter şi pe etajul V şi câte şase unităţi locative pe fiecare dintre etajele I, II, III şi IV (40 în total).

Indicatori spaţiali pentru construcţiile propuse

Potrivit proiectului, vor fi executate următoarele lucrări:
- alei şi circulaţii pietonale nou create = 60 mp;
- alei auto carosabile nou create (din care 23 locuri parcare 2,5 x 5,00 m) = 530 mp;
- spaţii verzi amenajate în teren = 53 mp;
 
Aria construită desfăşurată propusă este de 3.295 mp, Procentul de Ocupare a Terenului este de 40%, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului se modifică de la 2,73 la 3,11. Împrejmuirea terenului se va realiza numai pe două laturi, cu ziduri cu structură de beton armat şi zidărie din BCA. Pe celelalte două laturi se va face racordul la trotuar.
 
Investiţia va fi realizată pe persoană fizică, beneficiarul având ca obiectiv construirea şi vânzarea ulterioară a 40 de apartamente cu spaţii pentru parcare aferente. De asemenea, în cadrul parterului este prevăzut accesul în clădire şi spaţiile aferente accesului.
 
Aşa cum scriam şi pe 22 februarie 2017, Valentin Leaută, patronul SC Dominus Rei, a fost încarcerat pe 14 mai 2009 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, în vederea executării sentinţei de 12 ani de detenţie, la care a fost osândit de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru înşelăciune.
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa la acea dată şi prin care Leaută a fost trimis în judecată pe 28 aprilie 2006, acuzaţia care i se aduce este de înşelăciune, aşa cum arăta ZIUA de Constanţa în 2009. Concret, anchetatorii au susţinut că, în iunie 2001, Valentin Leaută, în calitate de administrator al SC Dominus Rei SRL Constanţa, s-a deplasat la sediul Companiei Industriale Griviţa SA Bucureşti, „unde a încheiat contractul nr. 4016/2001, având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui număr de zece autobuze Grivbus 71, destinate transportului interurban de persoane, contract ce a fost ulterior modificat prin actele adiţionale nr. 1 şi 2“. Autobuzele respective trebuiau să fie livrate în 120 de zile de la data semnării contractului şi a achitării avansului de 25% din valoarea totală de 295.000 de dolari, fără TVA, preţul unui autobuz fiind în sumă de 29.500 de dolari, fără TVA.
 
Toate bune şi frumoase, însă procurorii spun că Leaută ar fi indus în eroare Compania Industrială Griviţa SA Bucureşti, dat fiind că, „la data de 25 februarie 2002, a emis un număr de opt bilete la ordin inapte să producă efecte juridice datorită lipsei de mandat a semnatarului, cauzând astfel părţii vătămate un prejudiciu total în valoare de 6.722.534.145 ROL“. Astfel, procurorii l-au trimis în judecată pe Valentin Leaută, apreciind că această faptă ar exista şi că ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ulterior, odată cu modificarea legii penale, afaceristul Valentin Leaută a fost eliberat definitiv din penitenciar, după ispăşirea a cinci ani de pedeapsă.

Citeşte şi: 

Valentin Leaută, de la Dominus Rei, a intrat în afaceri imobiliare! Ce investiţie realizează la Năvodari
 
Valentin Leauta, 12 ani de puscarie
 
Afaceristul Leaută iese din penitenciar cu şapte ani mai devreme

Ti-a placut articolul?

Comentarii