Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie în Portul Constanța! Rechizitoriu (VIDEO+DOCUMENT)

ro

18 Jan, 2022 00:00 4111 Marime text

 
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
 
Societatea comercială Opal Construct SRL Constanța (aflată în insolvență) și a administratorul firmei Călin Radu au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Dosarul 33420/212/2021 a fost înregistrat pe data de 28 decembrie 2021 pe rolul Judecătoriei Constanța și are ca obiect „ucidere din culpă (art.192 NCP) al 2 cp; art 349 al 1 cp, ambele cu aplic art 38 al 2 cp“.
 


Până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.

 
Dosarul penal a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Sinteza situației de fapt reținute
 
„În calitate de administrator al inculpatei Opal Construct SRL, având îndatorirea de a lua măsuri legale de sănătate şi securitate în muncă, inculpatul C.R nu a luat aceste măsuri, acordând prin Decizia nr. 516/10.04.2019 atribuţii de stivuitorist în cadrul societăţii lui (...), angajat în funcţia de mecanic, cunoscând că acesta nu este autorizat de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), încălcând astfel prevederile art, 38 din prescripţiile tehnice PT Rl-20110 şi art. 13 lit. i) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art, 7 alin. 4 lit c) din Legea 319/2006“, potrivit rechizitoriului (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente).
 
În continuare, conform actului de sesizare a instanței, „urmare a deciziei sus-menţionate, în data de 09.12.2019, în jurul orei 17:30, (...), angajat al inculpatei O.C (Opal Construct) SRL, aflându-se în timpul serviciului şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice (alcoolemie de 0,29 g %,), a condus un stivuitor în incinta (...) din Portul Constanța, iar în timpul efectuării manevrei de mers înapoi a căzut în apa mării, în zona danei 79“.
 
În urma accidentului de muncă victima a decedat, prin înecare, cadavrul său fiind recuperat din apa Mării Negre la data de 19.12.2019, în dreptul danei 78 a Portului Constanţa, de către salvatorii din cadrul Agenţiei Române de Salvare a Vieții Omeneşti pe Mare.
 
Încadrare juridică
 
„Fapta inculpatului CR (Călin Radu), care în calitate de administrator al OC (Opal Construct) SRL, având îndatorirea de a lua măsuri legale de sănătate şi securitate în muncă, nu a luat aceste măsuri, acordând prin Decizia nr. 516/10.04.2019 atribuţii de stivuitorist în cadrul societăţii angajatului (...), cunoscând că acesta nu este autorizat ISCIR, încălcând astfel prevederile art. 38 din prescripţiile tehnice PT Rl-20110 şi art. 13 lit. i) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 7 alin. 4 lit c) din Legea 319/2006, împrejurare ce a condus la producerea accidentului de muncă din data de 09.12.2019, soldat cu decesul victimei (...), realizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de uciderea din culpă, prev. de art. 192 alin. (2) CP, şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. (I) CP, ambele cu aplic. art. 38 alin. (2) CP“.
 
„Fapta inculpatei OC (Opal Construct) SRL, care prin administratorul CR (Călin Radu) nu a luat măsuri legale de sănătate şi securitate în muncă, acordând prin Decizia nr. 516/I0.04.2019 atribuţii de stivuitorist în cadrul societăţii angajatului (...), cunoscând că acesta nu este autorizat ISClR, încălcând astfel prevederile art. 38 din prescripţiile tehnice PT R1-20110 şi a11. 13 Iit, i) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 7 alin. 4 lit c) din Legea 319/2006, împrejurare ce a condus la producerea accidentului de muncă din data de 09.12.2019, soldat cu decesul victimei (...), realizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de uciderea din culpă, prev. de art. 192 alin. (2) CP, şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art, 349 alin. (1) CP, ambele cu aplic. art. 38 alin. (2) CP“, potrivit rechizitoriului.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 17 ianuarie 2022, SC Opal Construct SRL a fost înfiinţată în anul 2005 și are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Interioară.
 
Asociat unic este Grădinaru Bogdan Nicolae, pe care îl mai găsim ca asociat în Creative Blaster SRL (cu  4% din capitalul social), Global Contractors SRL (cu 3% din capitalul social) și în European Concept Trust SRL ( cu 50% din capitalul social).
 
Opal Construct SRL este administrată de Radu Călin, pe care îl mai găsim în Point Industry SRL.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la reprezentanții SC Opal Construct SRL Constanța cu privire la dosarul penal mai sus precizat, însă demersul nostru nu a fost posibil.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Un angajat al unei firme a căzut cu motostivuitorul în mare, în Dana 79. Ce lucrări executa acolo. Pentru cine lucra (galerie foto)
 
 
Oficial!
Cum a intrat în insolvență Opal Construct SRL, cu peste 1500 de contracte publice (document)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii