Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

ro

06 Nov, 2019 00:00 1496 Marime text
Magistraţii Curţii de Apel Galaţi, în completul C1A al Secţiei civile, format din judecătorii Irina Alexandra Boldea şi Doru Benescu, au dispus începerea expertizei în procesul ce priveşte Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, de la Topalu.
 
 
La termenul ce s-a desfăşurat la începutul acestei săptămâni, judecătorii au pus în discuţie mai multe aspecte ce ţin de realizarea expertizei în cauză, lucrare amplă pentru întocmirea căreia a fost desemnat, prin tragere la sorţi, expertul Alexandrina Cuţui, din cadrul Muzeului Bucovinei.
 
Pentru ca expertul să aibă timp să efectueze cercetarea asupra operelor de artă ce compun Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, instanţa a stabilit ca următoarea înfăţişare în proces să aibă loc peste patru luni, la data de 4 martie 2020.
 
Amintim că procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu a început ca urmare a cererii lui Mario Vintilă. Acesta le-a cerut judecătorilor constănţeni să dispună revocarea donării colecţiei de către doctorul Gheorghe Vintilă în beneficiul Muzeului din Topalu. În acest sens, este de precizat că muzeul a luat fiinţă tocmai prin donaţia făcută de doctorul Gheorghe Vintilă, în 1960, donaţie ce cuprinde peste 220 de lucrări de pictură, acuarelă, gravuri şi sculpturi, ce au primit numele de Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă.
Adversarul în proces al lui Mario Vintilă este Muzeul de Artă Constanţa, ce reprezintă, la rândul său, interesele Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu.
 
Aşa cum am precizat, procesul s-a aflat iniţial în atenţia judecătorilor constănţeni, însă Mario Vintilă a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ca dosarul să fie judecat de alte instanţe decât cele constănţene. Aşa se face că judecătorii Înaltei Curţi i-au admis cererea şi au decis ca litigiul să fie preluat de Curtea de Apel Galaţi.
 
Dat fiind că, anterior, aceeaşi Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul să fie rejudecat inclusiv pentru a se reface expertizele întocmite până în prezent în cauză, rămâne de văzut la ce concluzii vor ajunge instanţele în urma noii expertize care abia începe.
 
Citeşte şi:
 

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză



De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanţei
 

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii