Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stop SRLvrea să construiască un imobil pe un teren din Dosarul Retrocedărilor. Ultima decizie a judecătorilor

ro

26 Sep, 2020 00:00 3306 Marime text
  • Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul 2773/118/2019 va fi reînregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • În această cauză, societatea Stop SRL, deținută de Costică Zelca, l-a dat în judecată pe primarul municipiului Constanța, pentru a putea construi pe un teren din Dosarul Retrocedărilor.
  • La rejudecare, se va reanaliza doar cererea Stop SRL de obligare a primarului la emiterea Acordului Direcției Patrimoniu si Cadastru pentru imobilul din Constanța- Stațiunea Mamaia (...) în suprafață de 1233 mp, în vederea construirii pe acest teren.


Răsturnare de situație în procesul în care societatea constănțeană Stop SRL, deținută de afaceristul Costică Zelca, l-a dat în judecată pe primarul municipiului Constanța, pentru a putea construi pe un teren din Dosarul Retrocedărilor!


Săptămâna aceasta, Curtea de Apel Constanța a decis să admită apelul afaceristului și să trimită la rejudecare procesul pe care, inițial, omul de afaceri îl pierduse în fața primarului.


Decizia Curții de Apel este definitivă, astfel că dosarul 2773/118/2019 va fi reînregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, unde se va fixa primul termen în rejudecare.


Revendicările firmei lui Zelca

Prin cererea de chemare în judecată, firma lui Zelca solicitase, în primul rând, anularea adresei Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul primăriei, prin care a fost refuzată emiterea Acordului pentru terenul din Constanța- Stațiunea Mamaia, în suprafață de 1233 mp, în vederea construirii pe acest teren.


De asemenea, societea cerea și obligarea primarului să emită acordul direcției respectiv, în termen de zece zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.


Reprezentanţii firmei au mai cerut, în numele acesteia, ca Primarul Municipiului Constanţa să fie obligat la plata unei penalităţi de 1.000 de lei/zi de întârziere în favoarea Stop SRL, dacă nu se respectă termenul de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti ce l-ar obliga să emită avizul respectiv.

În plus, afaceriştii au mai cerut obligarea Primarului Municipiului Constanţa la plata unei amenzi de 20% din salariul minim pe economie, pentru fiecare zi de întârziere, la expirarea termenului de 10 zile instituit în instanţă.


Terenul, din Dispoziția pentru Dragne-Gardef

Amintim că nemulțumirile ce stau la baza acestui litigiu vizează un teren situat în Mamaia Nord, în suprafață de 1.233 mp.


Astfel, potrivit Sentinței nr. 1450/2019 pronunțate de Tribunalul Constanța, în cererea de chemare în judecată, firma Stop SRL arată următoarele: „Terenurile din careul nr. 1, loturile 11, 12, 15, 16 şi 17 din staţiunea Mamaia au fost acordate în compensare pentru terenuri deţinute de către proprietari deposedaţi abuziv în perioada comunistă, prin Dispoziţia Primarului Municipiului Constanta nr. 3332/09.12.2003, respectiv Dragne-Gardef S.-C., Gardef E.-L., Gardef C. şi Cănănău A. S. M., titulare a notificării nr. 1886/06.08.2001 depusă la BEJ (...), către cesionara de drepturi Holland Development SRL. Ulterior, Holland Development SRL a înstrăinat (...) terenurile dobândite prin Dispoziţia nr. 3332/09.12.2003, către (...) - Lotul 11, 12, 15 şi 16 şi către (...) - Lotul 17“.

Mai departe, potrivit www.rolii.ro, firma a mai argumentat, prin reprezentanţii săi, că „în anul 2018, le-a fost emis de către Primarul Mun. Constanţa Certificatul de urbanism nr. 1313/29.03.2018, pentru terenul situat în Staţiunea Mamaia (...), lotul nr. 1, fostul careu nr. 1, lotul nr. 11, conform PUZ aprobat prin HCLM Constanţa nr. 121/24.05.2013“. Totuşi, au spus afaceriştii, prin acelaşi certificat de urbanism- pct. 5, lit. D – „ni s-a solicitat «obţinerea Avizului din partea Direcţiei Patrimoniu şi cadastru conform prevederilor HCL nr. 154/2016»“.


Prin urmare, spun reprezentanţii Stop SRL, în 2018 au cerut avizul respectiv, iar în martie 2019 au primit adresa pe care au contestat-o în instanţă.


„Prin Adresa nr. 214282/27.03.2019, comunicată la data de 08.04.2019, ni s-a răspuns la solicitare că «terenul în cauză a fost atribuit în compensare prin Dispoziţia nr. 3332/2003» şi că «această dispoziţie a făcut obiectul dosarului penal nr. 6536/2/2008, soluţionat prin Hotărârea nr. 32/07.02.2019 a ÎCCJ», fără a se motiva refuzul de emitere a acordului solicitat din partea Direcţiei Patrimoniu şi Cadastru a Primăriei Constanţa, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru acest teren“, conform sursei citate.



„Terț posesor neproprietar“

În replică, avocații primarului au invocat o serie de excepţii legate de acţiunea introdusă de firma lui Costică Zelca.

În ce priveşte litigiul propriu-zis, avocaţii au solicitat instanţei respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată.

Aceştia au arătat că „decizia penală [din dosarul 6536/2/2008] îi este opozabilă, emiterea avizului ar conduce la emiterea unei autorizaţii de construire în favoarea unui terţ posesor nepropietar care are un titlu de proprietate incert, ar săvârşi acte incompatibile cu executarea hotărârii penale definitive care s-ar materializa în latura obiectivă a infracţiunii de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti“, potrivit www.rolii.ro/

Totodată, aceştia au cerut ca firma lui Zelca să fie obligată la plata cheltuielilor de judecată.
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanţa au hotărât să respingă acţiunea SC Stop SRL.

Cu toate acestea, Curtea de Apel Constanța a decis, pe 23 septembrie 2020, să trimită dosarul înapoi la Tribunal.

La rejudecare, se va reanaliza doar cererea Stop SRL de obligare a primarului la emiterea Acordului Direcției Patrimoniu si Cadastru pentru imobilul din Constanța- Stațiunea Mamaia (...) în suprafață de 1233 mp, în vederea construirii pe acest teren.

Așa cum am precizat, dosarul va reveni la Tribunalul Constanța, unde se va fixa primul termen în rejudecare.




Citește și:

Firmă controlată de Costică Zelca:
Stop SRL la judecată cu Municipiul Constanţa pentru aproape 1,2 milioane de euro. Ce s-a întâmplat cu dosarul (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii