Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:13 07 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky, dat în urmărire! Ce au decis judecătorii de la Tribunalul Constanța într-un dosar penal

ro

29 Aug, 2020 00:00 2079 Marime text
  • Sorin Strutinsky este un apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și al lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
  • Omul de afaceri este căutat de Poliție, pentru a executa o pedeapsă de aproape 11 ani de închisoare aplicată de judecătorii Curții de Apel Constanța.  

Dosarul în care Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, aflat în stare de deţinere, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, recent dat în urmărire, a plecat către Tribunalul Tulcea. Și asta ca urmare a unei decizii a Curții de Apel Constanța, instanță ce a admis cererea de strămutare a acestui proces.
 
La ultimul termen, Tribunalul Constanța, instanță investită cu soluționarea acestui caz, a constat „prin sentinţa penală nr. 93/P/28.07.2020 a Curţii de Apel Constanţa s-a dispus strămutarea judecăţii în primă instanţă a prezentei cauze la Tribunalul Tulcea, urmând a fi înaintat dosarul către această instanţă“.
 
Sorin Strutinsky este un apropiat al Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și al lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța. Omul de afaceri este căutat de Poliție, pentru a executa o pedeapsă de aproape 11 ani de închisoare aplicată de judecătorii Curții de Apel Constanța.  
 
În prezenta cauză, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, este bănuit de două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, şi de trafic de influenţă.  
 

Ce spun procurorii DNA

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanţii a două societăţi comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât şi pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care şi-a şi însuşit, prin intermediul unei societăţi pe care o controla, suma de 64.649 de lei“, conform DNA.  
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că, „în aceeaşi perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“.  
 
„În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparţin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă şi asupra a 250 de părţi sociale pe care acelaşi inculpat le deţine la o societate comercială“, au conchis cei de la DNA.   

 
Așa cum arătam și mai sus, Sorin Strutinsky este căutat de Poliție, pentru a executa o pedeapsă de aproape 11 ani de închisoare aplicată de judecătorii Curții de Apel Constanța.  
 
Citește și
 
Radu Mazăre a cerut să participe la procesul de extrădare din Madagascar prin videoconferință. Ce decizie au luat judecătorii din Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii