Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:09 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF, liber! Cine l-a scos din arest şi ce obligaţii are fostul şef al banilor din România

ro

29 Apr, 2017 00:00 4113 Marime text
Iuliana Marilena Ciolcă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, a decis, ieri, eliberarea din arest a lui Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, sub acuzaţia de trafic de influenţă.
 
Hotărârea instanţei este una definitivă, astfel că fostul şef al banilor din România a fost pus în libertate şi plasat sub control judiciar. În cauză, Sorin Blejnar a fost reţinut de procurorii Anticorupţie la începutul lunii noiembrie 2016.
 
Cât se va afla sub control judiciar, Blejnar are următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
 
Instanţa i-a mai impus lui Sorin Blejnar ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: „să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar; să nu se apropie de numiţii Stroe Dan, Ştefan Gheorghe, Berdilă Horaţiu Bruno, Grigoriu Constantin Dan, Olteanu Răzvan, Popazov Mihail, Moldoveanu Nicolae Răzvan, Balaci Bogdan, Cruceru Andrei, Lefter Paul, Moubarak Mahmoud Sleiman şi Mănăilă Paul Cosmin şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale“.
 
„Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive, în condiţiile legii. Dispune punerea în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 320/U.P./08.11.2016, emis de Tribunalul Prahova la momentul rămânerii definitive a prezentei. Neexecutorie. Respinge ca rămasă fără obiect cererea formulată de inculpatul Blejnar Sorin, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar“, se mai arată în minuta instanţei
 
Într-o altă cauză, Sorin Blejnar a fost condamnat la cinci ani de închisoare, de judecătoarea Corina Ciobanu, din Curtea de Apel Bucureşti. Alături de Blejnar, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, au fost condamnaţi la câte cinci ani de detenţie. În prezent, cauza se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. În dosar, DNA arată că bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro).

Ti-a placut articolul?

Comentarii