Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:43 18 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Septembrie, luna proceselor pentru plaje. În joc sunt, în total, aproape 50.000 de metri pătrați

ro

13 Jul, 2020 00:00 809 Marime text

  • Două dintre procesele în care ANAR-ABADL revendică plaja de la Primăria Constanța au fost amânate pentru luna septembrie.

  • Suprafața totală revendicată în cele două litigii este de 49.688 mp.

  • Procesele fuseseră suspendate pe perioada stării de urgență.

Disputele pentru plaje se vor relua în instanțele constănțene în această toamnă. Concret, este vorba despre două dintre procesele deschise de Apele Române în revendicarea unor suprafețe de plajă intabulate de Primăria Constanța, totalul suprafețelor revendicate în aceste două cazuri fiind de aproape 50.000 mp, respectiv 49.688 mp.
Două astfel de dosare se află în prezent pe rolurile Judecătoriei Constanța și, respectiv, al Tribunalului. În primul dintre cele două cazuri, înregistrat sub numărul 24128/212/2017*, ANAR – ABADL a revendicat o suprafață totală de 23.717 mp de plajă, în zona Poligon 23, unde municipalitatea intenționa să amenajeze un adăpost pescăresc.
Înregistrat inițial la Judecătoria Constanța, în 2017, cazul a fost declinat la Tribunal, apoi la Judecătorie, ajungându-se în situația în care Curtea de Apel Constanța a fost nevoită să soluționeze conflictul negativ de competență. Astfel, Curtea a decis că instanța ce are competență de soluționare în acest dosar este Judecătoria Constanța.
Tot acest drum prin instanțe parcurs de acțiunea în revendicare formulată de ANAR-ABADL s-a întins pe aproximativ doi ani. Așa se face că dosarul a fost reînregistrat la Judecătorie la începutul acestui an, fiind ulterior suspendat pe perioada stării de urgență. În cele din urmă, termenul de judecată fixat după reluarea procesului a fost stabilit la data de 10 septembrie, la ora 10.30.
 

Procesul, pierdut de Apele Române la prima instanță


Cel de-al doilea caz în care judecătorii sunt chemați să stabilescă ale cui sunt plajele a fost înregistrat sub numărul 6105/118/2016* și vizează o suprafață de plajă de 25.971 mp, situată în zona Pescărie, intabulată ca poligoane de Primăria Constanța.
În acest dosar, inițial, judecătorii Tribunalului au admis excepția lipsei calității procesuale active pe care o invocaseră avocații municipalității, considerând că ANAR-ABADL nu avea calitatea cerută de lege pentru a deschide procesul. Totuși, Curtea de Apel Constanța a decis în această toamnă ca dosarul să fie rejudecat și astfel cazul a fost reînregistrat pe rolul Tribunalului.
După ce și acest proces a fost suspendat din cauza stării de urgență, în luna iunie, când judecata a fost reluată, s-a decis amânarea cazului până la data de 25 septembrie, la ora 9.00, pentru a se aviza raportul de expertiză dispus în cauză.
În aceste condiții, rămâne de văzut ce surprize vor aduce termenele din septembrie în cele două procese pentru plaje.

Citește și:

Plaja, evaluată ba la opt milioane de euro, ba la 40.000 de lei. Ping-pong cu dosarul dintre ABADL şi Consiliul Local Constanţa

ABADL versus Primăria Constanța. Cum au „tranșat“ judecătorii constănțeni disputa pentru plajă

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii