Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de o decizie a tribunalului! Judecătorii au încetat procesul penal

ro

18 Jul, 2023 18:00 1668 Marime text
 
 
  • Inculpații în calitate de administratori în fapt ai unei societăți comerciale, în mod repetat, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, dar și operațiuni fictive de achiziție cereale de la 11 furnizori, dintre care unii de tip „fantomă”, iar alții inactivi sau aflați în inactivitate temporară.
  • Prin aceste demersuri cei doi inculpați au prejudiciat bugetul de stat cu 6.429.456 lei (din care impozit pe profit în cuantum de 2.864.030 lei și taxă pe valoarea adăugată în cuantum de 3.565.426 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
  • Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
 
Tribunalul Constanța a încetat procesul penal pornit într-un dosar al DNA Constanța!
 
Este vorba despre cazul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în 2018, a inculpaților Radu Dorin Vasea și Dan Ghiță, suspectați de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În perioada iunie 2008 – iunie 2010, inculpații Vasea Radu Dorin și Ghiță Dan, în calitate de administratori în fapt ai unei societăți comerciale, în mod repetat, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, dar și operațiuni fictive de achiziție cereale de la 11 furnizori, dintre care unii de tip „fantomă”, iar alții inactivi sau aflați în inactivitate temporară.
 
Prin aceste demersuri cei doi inculpați au prejudiciat bugetul de stat cu 6.429.456 lei (din care impozit pe profit în cuantum de 2.864.030 lei și taxă pe valoarea adăugată în cuantum de 3.565.426 lei), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 

Prin Hotarârea 267/2023 din 21.06.2023, tribunalul a încetat procesul penal pornit împotriva celor doi inculpați, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Tribunalul a admis acţiunea civilă a părţii civile Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa formulată împotriva inculpaţilor şi i-a obligat în solidar la plata sumei de 3.687.053,97 lei, reprezentând despăgubiri civile către partea civilă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, atât de inculpați cât și de DNA instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Procurorul Andrei Bodean rămâne șeful DNA Constanța! CV-ul, averea și interesele! (DOCUMENTE)
 
Fotbal Club Farul Constanța, în faliment! Procesul, amânat pentru decembrie
 
Dispare Save & Self Security SRL!
Una dintre cele mai cunoscute firme de pază din Constanța va fi radiată de la Registrul Comerţului!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii