Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Proces-etalon“? O mămică din Constanța se luptă cu statul român pentru indemnizația pentru creșterea copilului

ro

10 Dec, 2020 00:00 2482 Marime text
  • Dosarul a fost înregistrat la instanță încă din anul 2017, primind indicativul 560/36/2017.
  • Femeia se plânge de plafonul maxim instituit „în mod abuziv“, prin care o mamă nu poate primi o indemnizație mai mare de 8.500 de lei, indiferent de media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani înainte de nașterea copilului.
  • Curtea de Apel Constanța a anunțat că va pronunța o decizie în această cauză la data de 22 decembrie 2020.
  • Dacă tânăra mămică din Constanța va câștiga procesul intentat statului, și alte mămici aflate într-o situație similară i-ar putea urma exemplul.
 
O mămică din Constanța se judecă de ani buni cu statul român pentru drepturile ce i-au fost încălcate, spune aceasta, la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului.
 
În prezent, cazul se află în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, după ce dosarul s-a aflat și în atenția magistraților Curții Constituționale.
 
Curtea de Apel Constanța urmează să pronunțe o primă soluție în cauză la data de 22 decembrie 2020.
 
Dacă tânăra mămică va câștiga procesul intentat statului, și alte mămici aflate într-o situație similară i-ar putea urma exemplul.
 
Nemulțumirea mămicii din Constanța se leagă de faptul că „s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
 

Plafon instituit „în mod abuziv“

 
Astfel, în cererea de chemare în judecată, mîămică din Constanța a explicat, prin avocații săi, că „oricare ar fi contribuția acordată asigurărilor sociale de stat, chiar dacă aceasta depășește cu mult plafonul impus, prin O.U.G. nr. 55/2017 s-a instituit în mod abuziv un plafon în cuantum de 8.500 lei, fără a se lua în considerare disproporția existentă în unele cazuri, între contribuția acordată asigurărilor sociale și plafonul impus“.
 
Dosarul a fost înregistrat la instanță încă din anul 2017, primind indicativul 560/36/2017 și aflându-se pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
 
În Hotărârea nr. 23/2018 a Curții de Apel Constanța, citată pe Jurindex, se arată că, „prin cererea de chemare în judecată (...) reclamanta (...) a chemat în judecată pârâții Statul Român – prin Ministerul Finanțelor și  Guvernul României solicitând ca, prin hotărârea care se va pronunța, să se dispună: admiterea cererii și, pe cale de consecință, acordarea unor despăgubiri în cuantum de 661.26 lei în considerarea art. I pct. 1 din Ordonanța de urgență nr. 55/2017 („O.U.G. nr.55/2017") pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor“.
 
Astfel, potrivit www.rolii.ro, mămica din Constanța a arătat în cererea de chemare în judecată faptul că „în data de 7 august 2017, în Monitorul Oficial al României nr. 644, Partea I, a fost publicată O.U.G. nr. 55/2017 care, în cuprinsul art. I pct. 1, menționează că indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8.500 lei“.
 
A mai arătat reclamanta că „în interpretarea acestui articol, s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
 

Disproporție între contribuție și plafonul impus

 
Prin avocații săi, femeia a arătat că, în această situație, „oricare ar fi contribuția acordată asigurărilor sociale de stat, chiar dacă aceasta depășește cu mult plafonul impus, prin O.U.G. nr. 55/2017 s-a instituit în mod abuziv un plafon în cuantum de 8.500 lei, fără a se lua în considerare disproporția existentă în unele cazuri, între contribuția acordată asigurărilor sociale și plafonul impus“.
 
Totodată, femeia a cerut și sesizarea Curții Constituționale.
 
Nu în ultimul rând, mămica din Constanța a mai explicat, „cu privire la cuantumul despăgubirilor care se impun a-i fi acordate în prezenta cauză, menționează că algoritmul avut în vedere este reprezentat de diferența dintre indemnizația la care reclamantul este îndreptățit și plafonul impus în mod abuziv, diferență calculată pentru restul perioadei în care se cuvenea acordarea indemnizației în cuantum de 661.26 lei“, potrivit www.rolii.ro.
 
În replică, Statul Român prin Ministerul Finanțelor a solicitat respingerea cererii formulate de mămica din Constanța, apreciind că această cerere este neîntemeiată.
 

Cazul, trimis la Curtea Constituțională

 
Așa cum am precizat, dosarul s-a aflat și în atenția Curții Constituționale.
 
În acest sens, în luna mai 2018, procesul de la Constanța a fost suspendat, dosarul fiind trimis către CCR, spre soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate invocate.
 
După doi ani, Curtea Constituțională a respins excepțiile invocate, iar cauza s-a putut relua la Curtea de Apel Constanța.
 
Astfel, magistrații Curții de Apel au anunțat că vor pronunța o soluție în această cauză pe data de 22 decembrie 2020.
 
Citește și:

Judecătorii constănţeni explică:
De ce nu se acordă stimulent majorat pentru copiii proveniţi din sarcini multiple

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii