Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Municipiului Constanța cere aproape patru milioane de lei de la bugetul de stat. A dat în judecată Guvernul. Ce a decis Curtea de Apel

ro

21 Feb, 2022 00:00 1691 Marime text
  • Cazul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la Secția de Contencios administrativ şi fiscal, unde a primit indicativul 507/36/2021.
  • „Obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“, au cerut Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar.
  • Pârâți în cauză sunt Guvernul României, Ministerul Educației și, respectiv, Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
  • Dosarul va fi trimis Curții de Apel București, după ce completul C10, prezidat de magistratul Livia Augustina Nistor, al Curții de Apel Constanța, a admis excepția necompetenței teritoriale a instanței.
 
Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, și Municipiul Constanța prin Primar au acționat în instanță Guvernul României, solicitând ca acesta să le transfere aproape patru milioane de lei de la bugetul de stat!
 
Solicitarea municipalității din Constanța a fost înregistrată la Curtea de Apel Constanța, însă magistratul Livia Augustina Nistor, președintele Completului C10 Fond al Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, a decis să trimită dosarul la București.
 
Potrivit datelor furnizate ZIUA de Constanța de către reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța, dosarul vizează gratuitatea acordată elevilor pentru transport.
 
Cazul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, la Secția de Contencios administrativ şi fiscal, unde a primit indicativul 507/36/2021.
 
Părţi în cauză sunt Municipiul Constanţa prin Primar şi Primarul Municipiului Constanţa, în calitate de reclamanţi şi, respectiv, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Guvernul României şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de pârâţi.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „obligaţia de a face“.
 
Ce a cerut primarul
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanţa au precizat, pentru ZIUA de Constanţa, că procesul vizează „obligarea pârâților la transferarea din bugetul de stat a sumei de 3.953.750 lei, reprezentând decontarea contravalorii gratuității acordate la cheltuielile de transport pentru elevi, pentru perioada ianuarie – septembrie 2021“.
 
„Conform articolului 84 din Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale, «(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic»“, au mai arătat reprezentanţii Primăriei Constanţa, pentru ZIUA de Constanța, la momentul înregistrării dosarului la Curtea de Apel.
 
De asemenea, aceştia au adăugat că se arată în continuare în legislaţia citată că „În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale“.
La primul termen de judecată, ce s-a desfășurat la data de 14 februarie 2022, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel au analizat cererea formulată de Municipiul Constanța prin Primar și Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu Guvernul României, Ministerul Educației și Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
În urma discuțiilor, completul C10 Fond al secției, prezidat de magistratul Livia Augustina Nistor, a decis că dosarul trebuie trimis la București.
 
În minuta Hotărârii 29/2022 a Curții de Apel, se arată că instanța „admite excepția necompetenței teritoriale a Curții de Apel Constanța“.
 
Hotărâre fără cale de atac
 
În continuare, Curtea „declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București – Secția de Contencios administrativ și fiscal“.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este fără cale de atac, astfel că dosarul va pleca automat la București, urmând să fie înregistrat pe rolul Curții de Apel din Capitală.
 
În cazul în care și Curtea de Apel București, la rândul său, va decide să își decline competența, de această dată, în favoarea Curții de Apel Constanța, dosarul va merge la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru soluționarea conflictului negativ de competență.
 
Astfel, în această situație, Curtea Supremă va fi cea care va decide cine trebuie să judece cererea primarului din Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Începe procesul fostului manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Dr. Halichidis l-a dat în judecată pe primar
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii